Türkiye-Rusya arasındaki 'Şehitlik anlaşması' TBMM'de onaylandı

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 'şehitlik anlaşması' kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu uluslararası anlaşmalara ilişkin toplantısında Türkiye-Rusya arasındaki "şehitlik anlaşması"nı görüştü.

Bu çerçevede, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti Topraklarında Bulunan Rus Defin Yerleri ile Rusya Federasyonu Topraklarında Bulunan Türk Defin Yerleri Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" da ele alındı.

Anlaşmaya ilişkin tasarı, oylamaya katılan 188 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Buna göre 1. Dünya Savaşı yıllarında esir düşen ve kamplarda yaşamını yitirip Rusya'nın Krasnoyarsk bölgesinde defnedilen Türk askerleri için şehitlik anıtı inşa edilecek. Ayrıca, Vladivostok, Petrevski ve Hirov şehirlerinde bulunan Türk askerlerinin mezarlarının künye tespitinin yapılması ve bu şehirlerde de birer anıt inşa edilmesi amaçlanıyor.

Söz konusu anlaşma 3 Aralık 2012 tarihinde Başbakanlar düzeyinde gerçekleştirilen Türkiye-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyi 3. toplantısında Dışişleri Bakanları tarafından imzalanmış, Rusya anlaşmaya ilişkin iç onay sürecini 11 Aralık 2013 tarihinde tamamlanmıştı.