Türkiye Barış Komitesi: Emperyalizm yenilecek, Filistin halkı kazanacak

Türkiye Barış Komitesi'nden Kudüs açıklaması... Açıklamada "Türkiye Barış Komitesi, soruna bu açıdan bakan Filistinli ve İsrailli barış güçleriyle dayanışmasını sürdürecektir. Halkların birleşik mücadelesi barışı sağlayacaktır. Emperyalizm yenilecek, Filistin halkı kazanacak" denildi.

Haber Merkezi

Türkiye Barış Komitesi'nden Kudüs açıklaması geldi.

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İrail başkenti olarak tanıdıklarını söylemesinin ardından Türkiye Barış Komitesi bir açıklama yayımladı.

Açıklamada "Türkiye Barış Komitesi, soruna bu açıdan bakan Filistinli ve İsrailli barış güçleriyle dayanışmasını sürdürecektir. Halkların birleşik mücadelesi barışı sağlayacaktır. Emperyalizm yenilecek, Filistin halkı kazanacak" denildi. 

Türkiye Barış Komitesi imzalı açıklamanın tamamı şöyle: 

İsrail’in, Ortadoğu’da devam eden gerilimlere yönelik müdahaleleri bir süredir yeniden yoğunluk kazanmış durumda. Suriye’nin daha sık bombalanması, İran’la gerilimi artırma çabaları ve benzeri girişimler daha fazla gündeme geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail’in başkentinin Kudüs olarak tanınacağı açıklaması bu gelişmelerle paralel özellikler taşıyor.

ABD’nin başını çektiği Batı emperyalizmi Ortadoğu’da bir süredir önemli sorunlar yaşıyor. Ilımlı İslam tanımlaması ve onu izleyen ve Arap Baharı adı verilen süreçle yoğunlaşan son müdahale dönemi, Suriye halkının kahramanca direnişi ve başka büyük kapitalist güçlerin devreye girmesiyle birlikte, büyük bir başarısızlığa dönüştü.

Emperyalizm ve onun başat gücü olarak ABD, bir süredir bu başarısızlıktan çıkma çabası içinde. Ama bu adımın da gösterdiği gibi, bu çaba belli bir stratejiye dayanmak yerine, gerilimi artırarak günü kurtarmaya dayanıyor.

Tam da bu nedenle bu ve benzeri adımlar sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. Zira kapitalist sistemin uzunca bir süredir içinde bulunduğu ve çıkamadığı kriz, emperyalizmin iç dengelerini ve dünyadaki büyük kapitalist güçler arasındaki dengeleri bozmuş durumda; bu dengelerin yeniden belirlenmeye başladığı bir dönemde bulunuyoruz. Bu zeminde, savaş olasılığı gün geçtikçe artıyor. 

ABD ile Avrupa’nın başlıca güçleri arasında, bazı önemli başlıklarda görüş ayrılıkları yaşanıyor. Rusya, İran gibi başlıkların yanında, Kudüs meselesi de bunlardan biri olma niteliğini kazandı. Kısacası, emperyalizm, kendi içinde sorunlarla boğuşuyor.

Öte yandan Filistin halkı, çok gelişkin bir direniş geleneğine sahip. ABD’nin bu adımı da Filistinlilerin direnişleri karşısında sonuçsuz kalacaktır.

Türkiye Barış Komitesi, Filistin halkının direnişini selamlamakta ve bir kez daha vurgulamaktadır: Birleşmiş Milletler’in tam üyesi olan, 4 Haziran 1967’den önce sınırları çizilmiş ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti tanınmadan adil ve uygulanabilir bir çözüm mümkün değildir. Bütün Filistinli siyasi mahkûmlar serbest bırakılmalıdır ve bütün mülteciler evlerine dönmelidir. İsrail’in yasadışı yerleşim uygulamalarına derhal son verilmelidir. İsrail, Suriye ve Lübnan’da işgal etmiş olduğu topraklardan koşulsuz olarak çekilmelidir.

Türkiye Barış Komitesi, soruna bu açıdan bakan Filistinli ve İsrailli barış güçleriyle dayanışmasını sürdürecektir. Halkların birleşik mücadelesi barışı sağlayacaktır.

Emperyalizm yenilecek, Filistin halkı kazanacak.