Tudeh'in 75. kuruluş yıldönümünde Komünist Parti'den tebrik mesajı

İran’da Tudeh Partisi 75. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Tudeh'in kuruluş yıldönümü, Türkiye'den Komünist Parti tarafından bir mesajla kutlandı.

Haber Merkezi

İran’ın tarihi komünist partisi Tudeh (Kitleler) 75. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. İslamcı rejimin baskısı ve ABD’nin tehditleri karşısında işçi sınıfı önderliğinde bir toplumsal kurtuluş öngören Tudeh Partisi’nin kuruluşu Türkiye’den Komünist Parti tarafından bir mesajla kutlandı.

Tudeh Partisi 75. Kuruluş yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada, İran’ın çok yönlü siyasi, ekonomik ve kültürel kuşatma altında olduğu bir dönemde “barış, gerçek demokrasi ve sosyalizm” mücadelesinde oynadığı rolü işleyen bir dizi siyasi etkinlik gerçekleştireceğini duyurdu. Açıklamada İran’daki ilericilerin verdiği mücadeleye ve değişim arayışlarına örgütlü işçi sınıfının damga vurması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’den Komünist Parti’nin yayınladığı kutlama açıklamasında İran’da komünistlerin verdiği tarihi mücadelenin öneminin altı çizilerek bugün emperyalist güçler arasında bir barış anlaşmasının Ortadoğu halklarına barış getirmeyeceğine ve sosyalist devrim hedefiyle mücadele ihtiyacına işaret edildi. Türkiye’de darbe girişimi sonrası gericilik ve emperyalizm karşıtı güçlerin İran halkının Tudeh Partisi önderliğinde bağımsızlıkçı ve aydınlanmacı mücadelesiyle dayanışması ifade edildi. 

ÖNCE EMPERYALİZM DESTEKLİ ŞAH, SONRA İRAN İSLAM REJİMİ

1921’de kurulan İran Komünist Partisi’nin İngiliz destekli Şah Rıza tarafından yasa dışı ilan edilmesi üzerine İranlı komünistler 1941 yılında Tudeh Partisi’ni kurmuştu. 1951’de Dr. Musaddık’ın Başbakanlığa seçilerek İran petrollerini millileştirdiği dönemde toplumda önemli bir etki kazanan Tudeh Partisi, Musaddık’ı indirerek Şahlığı restore eden CIA ve MI5 destekli darbeyle baskılara maruz kalmıştı.

Şah rejimine karşı 1979’da gerçekleşen devrimde halk içinde yaygın olarak örgütlenen Tudeh Partisi, Humeyni önderliğindeki teokratik rejimin komünistleri tasfiye etmesi üzerine büyük bir darbe yedi. 1983’te yasa dışı ilan edilen Tudeh’in hapse atılan ve öldürülen onbinlerce üyesi arasında deniz kuvvetleri komutanı ve çeşitli üst düzey askeri kumandanlar bulunuyordu.

İRAN VE ORTADOĞU’DA İKİLEMLER

İran’da diktatörlüğe ve emperyalist müdahaleciliğe karşı tutumuyla bugünkü gençlik ve işçi sınıfı mücadelelerinde yeniden etkisini artırmaya başlayan Tudeh Partisi bir halk cephesini kurulmasını hedefliyor. Ağır toplumsal krizlerin yaşandığı Ahmedinejad yönetiminin ardından Ruhani yönetiminin ılımlılık görüntüsü altında hem neoliberal politikalar izlediği hem de dinsel rejimi pekiştirdiğini ifade ediyor.

Tudeh Partisi Ortadoğu’ya dair değerlendirmesinde İran ve Suudi Arabistan’ın iki gerici odak olarak Irak, Suriye ve Yemen üzerinde bir güç mücadelesi verdiğini vurguluyor. Buna karşılık Irak ve Suriye’nin egemenliğinin ve bütünlüğünün korunması gerektiğini savunuyor. "Molla rejiminin militarist politikalarla emperyalist müdahaleleri meşrulaştırdığını", "ABD ve AB’nin Ocak 2016’dan başlattığı müzakerelerin ise rejimi emperyalist bölge projelerinde kendisine uyumlu kılmaya çalıştığını" söylüyor.