TSK 'yüzde 1,5' dedi ama... TSK'daki cemaatçilerin oranı ne?

15 Temmuz darbe girişimine TSK mensuplarının yüzde bir buçuğunun katıldığı açıklandı. Darbe girişiminden önce CHP Milletvekili emekli Albay Dursun Çiçek, TSK'da yüzde 10 oranında Cemaatçi olduğunu ileri sürmüş, emekli albay Ahmet Zeki Üçok ise bu oranın çok daha yüksek olduğunu dile getirmişti.

Haber Merkezi

TSK, darbe girişimine katılan askerlere ilişkin yaptığı açıklamada "FETÖ teröristlerinin sayısı 8 bin 651, TSK'nın yüzde 1,5'idir" dedi.

Bu açıklamanın ardından TSK içindeki Cemaatçi kadroların sayısı bir kez daha tartışma konusu olurken, CHP Milletvekili emekli Albay Dursun Çiçek, TSK içerisindeki Cemaatçilerin toplam oranını yüzde 10 olarak açıklamıştı.

Çiçek, Ahmet Hakan'a konuyla ilgili mart ayında verdiği röportajda "Yüzde 10 diyorsunuz, bunu neye dayandırıyorsunuz?" sorusuna "Bu yaklaşık rakam. Bazıları yüzde 40 falan diyor. Öyle olsa orduyu teslim almış olurlardı ve Ergenekon, Balyoz operasyonlarını yaparak etkisizleştirmeye kalkışmazlardı" yanıtı vermiş, "Genelkurmay’daki bu yüzde 10’luk yapı, darbe yapabilir mi?" sorusunu ise "Ben buna güler geçerim. Böyle bir tehdit algılamıyorum. Fethullahçılar zaten şu anda Fethullahçı olmadıklarını kanıtlamaya çalışıyorlar" şeklinde yanıtlamıştı.

Çiçek'in bu röportajı sonrası konuşan emekli askeri savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, ordu içerisindeki cemaatçiler üzerine soruşturmalar yaptığını belirterek gerçek oranın yüzde 10'un üzerinde olduğunu iddia etmişti.

Gülen Cemaati'ne ilişkin çatı iddianamesinde ise Cemaatçilerin TSK'daki oranına ilişkin yüzde 60-80 arası iddiasında bulunulmuştu.