TRT'de yayımlanan diziye göre Cumhuriyet 'dış mihraklar' için kurulmuş

Payitaht Abdülhamid dizisinde “Osmanlı düşmanı” olarak betimlenen karakter “Osmanlı’yı kendi evlatları ‘bizim’ için yıkacak” sözlerini sarf ediyor.

TRT’de yayımlanan Payitaht Abdülhamid adlı dizinin 17. bölümünde gerçekleşen bir diyalog gündeme geldi. “Osmanlı düşmanı” olarak betimlenen iki karakter arasında Osmanlı’yı kimin nasıl yıkacağı üzerine gelişen konuşmada Emanuel Karasu isimli karakter “Osmanlı’yı kendi evlatları ‘bizim’ için yıkacak” sözlerini sarf ediyor.

Sendika.org'un haberine göre dizide Cumhuriyet’in kuruluşuna ve kurucularına dair de “derin” ipuçları yer alıyor. Yahudi karakterler Theodor Herzl ve Emanuel Karasu arasında geçen bu diyalog ve kendisi de İttihatçı olan Emanuel Karasu'ya söylettirilenler dizinin Cumhuriyet’e bakışını daha net özetliyor.

'JÖN TÜRKLERLE BİRLEŞECEĞİZ'

Osmanlı’yı yok etme planında ilk adımın orduya sızmak olduğunu belirten Karasu, “Jön Türklerle birleşeceğiz. İki deniz gibi. Mısırati locası da bize katıldığında koca bir okyanus olacak” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

"Osmanlı’yı kendi evlatları bizim için yıkacak. Onlar peygamberlerinin izini takipten vazgeçsin, kitaplarını kapatsın, tarihlerinden utansın, Batı’nın kuyruğuna takılsın, imamların ipleri papazların ve hahamların eline geçsin de gör bak, ben onlara neler yaptırıyorum."