'Torba yasayla üç büyük telekom şirketinin 5 milyarlık kamu borcu siliniyor'

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, AKP'nin Meclis'e getirdiği torba yasa tasarısında, ağırlıklı olarak yabancı olan Telekom, Turkcell ve Vodafone'un yaklaşık 5 milyar liralık kamu borcunun fiilen silindiğini iddia etti.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, AKP'nin Meclis'e getirdiği torba yasa tasarısında ağırlıklı olarak yabancı olan Telekom, Turkcell ve Vodafone'un yaklaşık 5 milyar liralık kamu borcunun fiilen silindiğini iddia etti. 

Erdoğdu, kişisel Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: 

Torba yasa ile ağırlıklı yabancı üç şirketin (Telekom, Turkcell, Vodafone) yaklaşık 5 milyar TL kamu borcu fiilen siliniyor... Biz tüketici (abone) olarak her ay şirketlere ödediğimiz faturalarla Hazine’ye ödenmek üzere yüzde 15 Hazine Payı ödüyoruz. Şirketler bizden topladıkları bu paraları Hazine'ye aktarmak zorunda. Eğer aktarmazlarsa üç katı ceza ödemek zorundalar... Şimdi yapılan düzenlemeyle Hazine’den kaçırılan Hazine alacağında üç kata ceza uygulaması bir kata indiriliyor... Yani af geliyor... Hazine 2012 yılına kadar yapılan incelemelerden yaklaşık 2,2 milyar TL alacaklı durumda. Daha beş yıllık dönem henüz incelenmemiş. 2017 yılına kadar bu kapsamda kanun konusu alacak tahmini olarak 5 milyar TL... Bu tutarla ilgili hükümet bir tür af getiriyor... Üstelik Maliye Bakanlığı’na şirketlerle uzlaşma yetkisi veriliyor... AKP, uzlaşma kurumunu yandaşların vergilerini silmek için kullandı... Getirilen uzlaşmalarla ilgili şikayet ve dava açma hakkı bile kaldırılıyor... Minareyi çalacaklar kılıf hazırlanıyor... Bu yasayla vergi yükü gariban vatandaşın sırtına yüklenirken bu üç yabancı ağırlıklı telekom şirketinin milyarlarca lira borcu siliniyor."

Erdoğdu, torba yasa üzerinde yaptığı incelemelerle ilgili notlarını da paylaştı. 

TORBA YASA NEDİR?

Ekonomi yönetiminde farklı görüşlere neden olan ve kamuoyunda tepki çeken "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 130 maddeden oluşuyor. AKP'nin Meclis'e getirdiği torba yasa tasarısında finansal kuruluşlar için kurumlar vergisinin 2 puan artırılarak yüzde 22'ye yükseltilmesi, gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde oranın 3 puan artışla yüzde 30'a yükseltilmesi, binek otomobillerin MTV'sinin yüzde 40 artırılması, telekom sektöründe yüzde 5-25 arasında değişen ÖİV'nin yüzde 7.5 olarak tek oranda birleştirilmesi, kira gelirlerindeki vergi istisna oranının 10 puan düşürülerek yüzde 15'e çekilmesi ve meyveli gazozlar ile enerji içeceklerine yüzde 25 oranında ÖTV getirilmesi gibi birbirinden farklı sektörlerde birçok vergi artışı yer alıyor.