Topuklu ayakkabıda direten şirket, geri adım attı

Resepsiyonist çalışanını topuklu ayakkabı giymediği için işten çıkaran ve o günkü ücretini ödemeyen şirket, büyüyen tepkiler üzerine geri adım attı.

İngiliz finans şirketi PwC'nin resepsiyonunu işleten taşeron şirket Portico, 27 yaşındaki Nicola Thorp'a işe başladığı gün 5-10 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı giymesi gerektiğini söylemiş, Thorp bunu reddedince maaşı ödenmeden eve gönderilmişti.

Thorp bunun üzerine işyerinde kıyafet düzenleyen kuralların değiştirilmesi talebiyle bir imza kampanyası başlattı ve binlerce kişinin imzasını topladı.

BBC'ye verdiği bir mülakatta bütün gün ayakta çalışılan bir işte yüksek topuklu ayakkabılarla çalışmanın çok güç olduğuna işaret eden Thorp; "Şirketler kıyafet kuralları koyabilir. Ama bu kurallar toplumsal yaşamla uyumlu olmalı. Kadınlar düz ayakkabı giyerek de şık olabilirler" şeklinde konuştu.

ŞİRKET GERİ ADIM ATTI

Çalışmayı güçleştiren böylesi bir kıyafet kuralının erkeklere neden uygulanmadığını da sorgulayan Thorp, "İşi zorlaştırmasına ek olarak bunun cinsiyetçi bir boyutu da var. Şirketlerin kadın çalışanlarına bu kuralı dayatmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi. Öte yandan Thorp, bu soruyu sorduğu için kendisine güldüklerini söylemişti.

Büyüyen kamuoyu tepkisi üzerine geri adım atan Portico şirketi "derhal geçerli olmak üzere, kıyafet kurallarını değiştirdiğini ve kadın çalışanların artık düz ayakkabı giyebileceklerini" bildirdi.