TKP önderlerinden Celalettin Kesim bugün Berlin'de anılıyor

38 yıl önce faşistlerce katledilen Türkiye Komünist Partisi önderlerinden Celalettin Kesim bugün Berlin'de anılıyor.

soL - Almanya

5 Ocak 1980'de faşistler tarafından Berlin'de katledilen Türkiye Komünist Partisi üyesi Celalettin Kesim bugün Berlin'de anılıyor.

Bu akşam yerel saat ile 18'de Kottbusser Tor'da miting çağrısında bulunan Türkiye Komünist Partisi Berlin Örgütü,  Alman Komünist Partisi DKP ile birlikte ortak açıklama yaptı.

''Celalettin Kesim bir enternasyonalist ve sosyalizm için mücadele eden bir insandı. Bunu hayatıyla ödedi'' ifadelerinin yer aldığı Türkiye Komünist Partisi Berlin Örgütü'nün açıklamasında, bir de talep yer alıyor.

Kesim'in ülkücü faşistler tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü alana ''Celalettin Kesim Meydanı'' adının verilmesi talep ediliyor. Halihazırda bu alanda heykel sanatçısı Hanefi Yeter'ın Nazım'ın dizelerinden esinlenerek yaptığı ''Onlar ümidin düşmanıdır'' anıtı bulunuyor.

CELALETTİN KESİM CİNAYETİ PLANLI BİR SİNDİRME OPERASYONUNUN PARÇASIYDI

5 Ocak 1980'de olası faşist darbeye karşı bildiri dağıtan TKP'lilere Mevlana Camii'nden bıçak ve satırlarla saldırıya geçen çok sayıda faşist, Celalaettin'i ağır olmak üzere pek çok yoldaşını yaralamıştı. Alman polisinin seyirci kaldığı provokasyon daha sonra binlerce insan tarafından protesto edilmişti.

Türk MİT'inin azmettirerek ülkücü faşistlere yaptırttığı, Alman istihbaratının da üzerini örttüğü cinayet 5 Ocak 1980'de Berlin'de gerçekleşmişti. Alçakça saldırı, Mevlana Camii'nden çıkan bir güruh tarafından gerçekleştirilmişti. Gözaltına alınan ''iki zanlı''dan biri serbest bırakılmış, diğeri de ''arbedeye katılıp, kavga çıkartmak'' suçlamasıyla hafif bir ceza ile serbest kalmıştı.

Celalettin Kesim cinayeti, içinde Alman istihbaratı ile Türk MİT'inin de yer aldığı kapsamlı bir sindirme operasyonunun parçası olarak tarihe kaydedildi.

Türkiye Komünist Partili yoldaşları Celalettin Kesim cinayeti anması ile yoldaşlarını unutmadıklarını dile getirip, bugün AKP ve bilcümle uğursuz istihbarat faaliyeti içinde sindirilmeye çalışılan sosyalist Türkiye talebinin ne kadar acil bir görev olduğunu bir kez daha ifade etmek için sokağa çıkıyorlar.