TKP: Kuruluşunun 50'nci yılında DİSK yüzünü tekrar sosyalizme dönmelidir

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kuruluşunun 50'nci yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "DİSK bir kez daha sermaye karşısında ileri mevzi olacaksa, yüzünü sermaye sınıfının parçası olan sosyal demokrasiye değil, işyerlerine, işçi sınıfına dönmelidir." denildi.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi (TKP), 13 Şubat 1967'de kurulan DİSK'in 50'nci kuruluş yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, "DİSK bir kez daha sermaye karşısında ileri mevzi olacaksa, yüzünü sermaye sınıfının parçası olan sosyal demokrasiye değil, işyerlerine, işçi sınıfına dönmelidir.. 50 yıl sonra bugün DİSK, geçmişiyle anılmaktan çok daha fazlasını hak etmektedir" denildi. 

"DİSK yüzünü tekrar sosyalizme dönmelidir" başlıklı açıklamanın tamamı şöyle: 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) kuruluşunun üzerinden tam 50 yıl geçti. 50 yıl önce DİSK’i kuran irade, Türkiye burjuvazisinin ve onu temsil eden sermaye iktidarının işçi hareketini kontrol altına alma çabasına karşı bayrak açtı. 
Açılan bayrak sermayeden, sermayenin temsilcilerinden ve devletten bağımsız sendikacılık bayrağıdır. DİSK o gün bugündür işçi sınıfının sermaye sınıfı karşısında kimi zaman güvenli limanı, kimi zaman ileri hamle yaptığı mevzi olmuştur.
DİSK’i kuran irade, aynı zamanda Türkiye’nin sosyalist birikiminin parçasıdır. TKP’nin 60’lı yıllara devrolan kadroları da 60’ların başında sosyalizm bayrağını geniş kitlelere taşıyan TİP kurucuları da buradadır, onlarca fabrikada, atölyede, işyerinde yol açan öncü işçiler de....
DİSK’in kuruluşunda, partiler üstü sendikacılık adı altında burjuva partilerin güdümünde sendikacılığın reddi vardır.
DİSK, işçiyi patron karşısında güçlü kılan işyeri örgütlenmesidir.
DİSK, örgütlü olan işçinin ufkunun işyeri sınırları dışına çıkabilmesidir.
DİSK, üretimden gelen güçtür. DİSK, grev yasağına rağmen grevle kazanmaktır.
DİSK, 15-16 Haziran Direnişi’nden faşizme ihtar eylemlerine; DGM direnişinden 1 Mayıs kutlamalarına işçi sınıfının sermaye sınıfı karşısına siyasi başlıklarda kitlesel olarak çıkmasıdır.
Oysa bugün DİSK etkisizleşmiş, örgütsel bütünlüğü dağılmış ve sınıf siyasetinden uzaklaşmıştır.
DİSK bir kez daha sermaye karşısında ileri mevzi olacaksa, yüzünü sermaye sınıfının parçası olan sosyal demokrasiye değil, işyerlerine, işçi sınıfına dönmelidir.
50 yıl sonra bugün DİSK, geçmişiyle anılmaktan çok daha fazlasını hak etmektedir.