TKP Kadıköy İlçe Örgütü'nden açıklama: AKP, Kadıköy'den elini çek!

TKP Kadıköy İlçe Örgütü, Kadıköy rıhtım bölgesine, yeni bir 'Ulu Cami' yapılmasına Koruma Kurulu onayı verilmesine ilişkin bir açıklama yayımladı.

Haber Merkezi

TKP Kadıköy İlçe Örgütü, Başbakanlığın, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü'nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, yeni bir 'Ulu Cami' yapılmasına Koruma Kurulu onayı verilmesine ilişkin bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, ''Camiler rant alanı yaratılmasına bir kılıfa dönüşmüştür. Kamusal alanlar daraltılmakta, yeşil alanlar yok edilmekte, beton dökülmekte, camilerin kendisi ya da etrafı alışveriş merkezine çevrilmektedir. AKP'nin Kadıköy'de cami ısrarı yeni değil!'' ifadeleri yer aldı.

TKP'nin açıklaması şöyle:

AKP, KADIKÖY'DEN ELİNİ ÇEK!

Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü'nün talepleri doğrultusunda, Kadıköy rıhtım bölgesine, yeni bir 'Ulu Cami' yapılmasına Koruma Kurulu onay verdi. 

Bu kararı, AKP'nin inşaat patronlarıyla elele Kadıköy'e dönük müdahalelerinde yeni bir aşama olarak değerlendiriyoruz. İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda "yeşil alanı ve spor alanı" olarak belirlenmiş alanın, Çevre Bakanlığının 2015'te yaptığı değişiklikle "cami alanına" dönüştürülmesi Kadıköy'e dönük planlı bir müdahalenin ilk adımlarıydı. 

Cami yapılmasına gerekçe olarak, Bakanlık, plan değişikliği gerekçesinde Diyanet’in taleplerine yer verirken ayrıca “İstanbul genelinde kent kimliğinde önemli bir yere sahip olan büyük ve nitelikli dini tesis mekanlarının dağılımı incelendiğinde” Avrupa Yakası ile Anadolu Yakası arasında eşitsizlik olduğunu belirterek İstanbul'un Anadolu yakasında, özellikle de söz konusu planlama alanı ve yakın çevresinde, 'Selatin Cami' veya 'Ulu Cami' mahiyetinde cami yer almadığı belirtildi. Cami yapılması planlanan alanın çevresinde yeteri kadar ibadet yeri bulunması, bu kararın Kadıköy halkının ibadetlerini yerine getirmesi ile ilgili olmadığını aksine kentsel dönüşüm denen yağmayla el ele giden dinselleştirme hamlesinin yeni bir evresi olduğunu ortaya koyuyor.

Camiler rant alanı yaratılmasına bir kılıfa dönüşmüştür. Kamusal alanlar daraltılmakta, yeşil alanlar yok edilmekte, beton dökülmekte, camilerin kendisi ya da etrafı alışveriş merkezine çevrilmektedir. 

AKP'nin Kadıköy'de cami ısrarı yeni değil!

2012 yılında Göztepe parkı içerisine cami yapılması için kararlar çıkartıp, onaylandığında, Kadıköy halkı semtine ve yeşil alanlarına sahip çıkmıştı. Kadıköy halkının ısrarlı duruşu AKP'yi bu hamlesinde geri adım atmak zorunda bırakmıştı.

AKP'yi ve patronları uyarıyoruz!

AKP bu adımları ile ülkenin sürüklendiği gerici karanlığı kabullenmeyen, Haziran direnişi sırasında köprüden geçen yürüyüşün başlangıç noktası olan, referandum sonuçlarına itiraz edip on binlerle YSK kapısına dayanan Kadıköy'den ve Kadıköy halkından rövanş almak istemektedir. Kadıköylünün parklarına ve kültür merkezlerine  haciz yollayan inşaat patronlarına da, imam hatiplere dönüştürdüğü okullarla Kadıköy’ü gericileştirme çabasında olan AKP’ye de bir çift sözümüz var.

Bizler Kadıköy'de yaşayan, üretenler olarak Kadıköy'e dair alınacak kararlarda söz sahibiyiz. Gerici, piyasacı, yağmacı adımlarınıza müsade etmeyeceğimizi ilan ediyoruz. 

Çağrımız Kadıköy halkınadır. 

Gelin AKP'nin bu oyununu yine birlikte bozalım.

TKP Kadıköy İlçe Örgütü