TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan: Mesele yolsuzluklar değil, sömürü

“Türkiye Batı ittifakından ayrılıyor ve Avrasya ittifak sistemine mi dahil oluyor” sorusunu değerlendiren Kemal Okuyan emperyalist dünya tablosunda bu ittifaklardan birine yönelme konusundaki tercihlerin “bağımsızlık” getirme ihtimali bulunmadığını vurguladı. TKP Genel Sekreteri, gündemi belirleyen yolsuzluk tartışmalarına ilişkin olarak da tartışılanın gerçek olduğunu ancak emekçiler için önem…

soL HD

Bugünkü dünya tablosu ve Türkiye'nin “eksen değiştirmesi” tartışmalarını değerlendiren Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, dünya ekonomisinin mutlak anlamda kapitalist bir karakter taşıdığını ve yaşananın bir hegemonya savaşı olduğunu vurguladı.

ABD'nin karşısında Çin, Rusya gibi ekonomik ya da siyasi-askeri güçlerin yükselmekte olduğu güncel tabloda, Washington'ın lider konumunu sürdürmekte zorlandığını hatırlatan Okuyan, ABD'nin 90'lardan sonraki tüm hamlelerinin boşa çıktığını vurguladı. Son bir yılda da bölgeye ilişkin “açılımların” başarısız oluşunun savaş tehdidini arttırdığını hatırlatan Okuyan, emperyalist karşı karşıya gelişlerin savaşları kalıcılaştırdığını belirtti.

TKP Genel Sekreteri, Türkiye'nin bu tabloda “Batı ekseninden kopması”nın emperyalist bir dünya içinde bağımsızlık getirmeyeceğini ve Rusya ekseninden bunu beklemenin hiçbir karşılığı olmadığını vurguladı.

TEMEL SORUN YOLSUZLUK DEĞİL, SÖMÜRÜ
“Türkiye'nin temel sorunu yolsuzluk değildir” diyen Okuyan, Türkiye'de temel meselenin sömürü olduğunu vurguladı. TKP Genel Sekreteri emperyalist sistem içindeki odaklarda da yolsuzlukların yaşandığını belirtirken bu ülkeler için “özgürlükten” de bahsedilemeyeceğini belirtti.

Avrasya ittifakının asıl motor gücünün de, yeni yatırım alanları, yağmalanacak yeni kaynaklar, yüksek kârlar getirecek yeni enerji yolları olduğunu hatırlatan Kemal Okuyan, Türkiye'deki patronlar içinde buraya da göz dikenler bulunduğunu hatırlattı.

MOTOR GÜCÜ SÖMÜRÜ VE KÂR OLAN HİÇBİR ŞEY HALKA YARAMAZ
“Motor gücü sömürü ve kâr olan hiçbir şey Türkiye halkına yaramaz” diyen Okuyan, emekçiler için bu haliyle bu tartışmanın hiç bir yararının olmayacağını vurguladı.

Kemal Okuyan, “Yolsuzluk hırsızlıktır, çürümedir, ahlaksızlıktır; bu yüzde yüz doğru” derken “sömürü” mekanizmasının bu tartışmalarla perdelenmesine izin verilmemesi gerektiğini tekrar hatırlattı.