TBMM'de yasama yılı başlıyor: İlk görüşme Suriye ve Irak tezkereleri

Yeni yasama yılı açılışı saat 14.00'te başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'te yapacağı konuşmanın ardından tezkere görüşmelerine geçilecek.

AA

TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'te Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Kahraman, sunuş konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Genel Kurula davet edecek. Erdoğan, yasama yılı açış konuşmasını yapacak.

Genel Kurul, Erdoğan'ın konuşmasının ardından birleşime ara verecek. Teamüllerin aksine Genel Kurul, aranın ardından çalışmalarına devam ederek, Irak ve Suriye Tezkeresi'ni görüşecek.

İSMAİL KAHRAMAN'DAN AÇIKLAMALAR

TBMM Başkanı Kahraman'ın konuşmasının satır başları şöyle: 

"Meclisimiz önceki yasama yılında aktif ve verimli bir çalışma sergiledi. Ne yazık ki Türkiyemiz bir darbe teşebbüsüyle karşılaştı. Bir ihanet şebekesi milli varlığımız ve bütünlüğümüze kast etmeye çalıştı. Beyni yıkanmış, asker kıyafetli terörist bir grup, silahları milletin bağrına doğrulttu. 

KAHRAMAN'DAN CHP, MHP VE HDP'YE TEŞEKKÜR

16 Temmuz toplantısına Meclis'te grubu bulunan 4 partimiz de katıldı. Örnek bir dayanışma sergilendi. AKP Genel Başkanı ve Başbakanımız Binali Yıldırım'a, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ve HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e teşekkürlerimi sunuyorum. Herkesin takdirle karşıladığı bu birlik ve beraberlik ruhu Yenikapı Meydanı'nda düzenlenen Demokrasi Mitingi'yle taçlandırıldı. Birlik ve beraberlik içinde olduğumuz gösterildi. 

Milletimizin Meclisimizden beklentimizi boşa çıkarmamalıyız. Meclis olarak bu dönemde yüklü bir gündem bizi beklemektedir. En öncelikli konularımızdan biri sade, sivil bir anayasa yapmaktır. Bunun yanında yeni bir içtüzük tanzim etmek gerekmektedir."

GÜNDEM YOĞUN: TEZKERE GÖRÜŞÜLECEK

Meclis, bugün başlayacağı yeni yasama yılında önemli düzenlemeler için yoğun gündemle çalışmaya hazırlanıyor.

Meclis'in 26. Dönem ikinci Yasama Yılı'ndaki ilk işi açılışın hemen ardından ele alacağı, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi olacak.

Sürenin 30 Ekim 2017'ye kadar uzatılmasına dair Başbakanlık Tezkeresi Genel Kurulda ele alınacak. Süresi 2 Ekim'de dolacak tezkere üzerinde gruplar adına birer milletvekili, Hükümet adına Milli Savunma Bakanı Fikri Işık konuşacak.