TBMM Başkanı'nın odasına en az 100 bin lira değerinde halı!

TBMM başkanı İsmail Kahraman'ın odasına serilen Hereke halısı gündem oldu. İstanbul Halı İhracatçıları Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı İbrahim Geyikoğlu, İsmail Kahraman'ın odasına serilen halının en az 100 bin lira değerinde olduğunu söyledi.

TBMM başkanı İsmail Kahraman'ın odasına serilen 52 metrekarelik Hereke halısı dikkat çekti. Milli Saraylar bünyesinde üretilen halı için 18 milyon 816 bin 480 düğüm atıldı. 52.27 metrekarelik halı kırmızı zemin üzerine yayla çiçeği desenleriyle dikkat çekiyor. Milli Saraylar'dan yapılan açıklamaya göre halı, Türkiye'de çok çok nadir bulunan bir cinste.

Sözcü'den Can Mumay'ın haberine göre İstanbul Halı İhracatçıları Birliği yönetim kurulu başkan yardımcısı İbrahim Geyikoğlu, Hereke halısının Türkiye'nin nadir değerlerinden biri olduğunun altını çizdi. İpek halının metrekaresinde 1 milyon, yün halının metrekaresinde 360 bin düğüm olduğunu belirten Geyikoğlu, “Dünyanın en güzel halılarını Hereke yapıyor” diye konuştu.

Dokumacılara verilen ücretlerin yetersiz olduğunu da anlatan Geyikoğlu, “Bilinen kalitesi 10'a 10 santimde ölçüyoruz. Hassas ölçmemiz gerekiyor. Bu işte düğümüne 3 kuruş para alıyor insanlar. Günde 21 TL kazanan var. 20 liraya döner alıyorsun” dedi.

KAHRAMAN'IN ODASINA SERİLEN HALI EN AZ 100 BİN TL

Gelelim Hereke halısının maliyetine… Geyikoğlu'nun verdiği bilgilere yün Hereke halısının ortalama maliyeti 1500-2000 TL arasında değişiyor. İstenen desenin özelliği de düşünüldüğü zaman bu ücret yükselebiliyor.

İsmail Kahraman'ın odasına serilen halının özel tasarım olduğunu, bu yüzden fiyatı konusunda bir şey söylemenin güç olduğunu ifade eden Geyikoğlu, “Bu halı en az 100 bin TL” değerinde diye konuştu. Geyikoğlu halının sadece işçiliğinin 63 bin TL tuttuğunu ifade etti.

KATAR EMİRİ 1.8 MİLYON DOLARA ALMIŞTI

El dokuması halılara paha biçilemiyor. Örneğin 2009 yılında Katar'daki ticaret fuarında Türkiye standını gezen Katar Başbakanı Al-Thani 1.8 milyon dolara el dokuma bir halı satın almıştı.