Tartışma konusu olan tatbikatın detayları belli oldu: Düşman ülke...

Türkiye'nin "düşman" sayıldığı NATO tatbikatının detayları belli oldu.

Norveç'te Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı "düşman" hedef olarak işaretleyen NATO tatbikatının detayları ortaya çıktı.

Haber 7'nin iddiasına göre senaryoda Türkiye “Skolken Ülkesi” olarak gösterildi. Tatbikatta "NATO'ya rağmen S-400 füze sistemi edinmekle suçlanan" Türkiye, hedef haline getirildi.

Norveçli askerin Erdoğan adına sahte hesap açmasının senaryonun parçası olduğu anlaşıldı.

İddiaya göre "baştan aşağı Türkiye’yi hedef yapan" senaryonun “bireysel hata” olarak nitelendirilmesi mümkün değil.  

'HAYALİ ÜLKENİN DİKTATÖRÜ'

Norveç ordusunda görevli bir teknisyen, Skolken ülkesinin ‘diktatör lideri’ diye resmedilen düşman tablosuna Atatürk’ün fotoğrafını koydu. Senaryoda ayrıca, Skolken ülkesinin liderinin sosyal medya hesabındaki paylaşımları üzerinden başlayan savaş senaryosu da tatbik edildi.

Türk asıllı Norveçli bir sözleşmeli subay tarafından açılan sahte hesap, tatbikat senaryosunun parçasıydı. ‘RTerdogan’ adına sahte hesap açarak buradan Erdoğan’ı ‘düşman unsur’ olarak tanımlayan Norveç subayı, NATO’yu zarara uğratan anlaşmalar yaptığını iddia ettiği Erdoğan’ı ‘NATO düşmanı’ olarak gösterdi.

'NATO O ÜLKEYE SAVAŞ AÇIYOR'

Tatbikatın jenerik senaryosunda, hayali Skolken ülkesiyle Türkiye arasında benzerlikler olduğu söyleniyor.

Senaryoda, ‘Skolken ülkesinin S-400 edinme yönünde önemli aşamalar katettiği’ ve ‘son dönemde Skolken ile S-400 üreticisi ülke arasındaki yakınlaşmanın arttığı’ detayları yer aldı.

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini satın alması sonucu NATO ile Türkiye arasında gerilim yaşanmıştı.