Tarım havzasına taş ocağı izni!

Tarım ve hayvancılık havzası Ödemiş’te altın madenlerine karşı mücadele sürerken, İzmir Valiliği şimdi de turizmci işadamının firmasına taş ocağı için onay verdi. Firma ÇED sürecinin ardından taş ocağı faaliyetini sürdürecek.

soL-İzmir

Yıllardır ilçeyi saran altın madenleriyle mücadele eden Küçük Menderes Havzası halkı, yeni bir sorunla karşı karşıya. Ege’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden olan bölgede İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü taş ocağı için onay verdi. İnşaat ve turizm yatırımları ile tanınan ünlü işadamı Ahmet Aydeniz'in sahibi olduğu firmaya mıcır ocağı için onay verilmesiyle birlikte ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) süreci başladı. Firma daha sonra taş ocağı kurarak faaliyetlerini yürütecek.

KÜÇÜK MENDERES'E TAŞ OCAĞI VİZESİ

İzmir Valiliği tarafından Ödemiş Beydağ bölgesindeki Kaymakçı Beldesi yakınlarına yeni bir taş ocağı izni geldi. DSİ tarafından yapımı devam eden Ödemiş-Beydağ Sulama Projesi kapsamında kullanılmak üzere yüklenici firmanın bölgede açmayı planladığı mıcır ocağı için ÇED süreci başladı.

Küçük Menderes Havzası'nda yer alan ve 37 yerleşim yerine ait yaklaşık 200 bin dekar tarım arazisinin modern bir şekilde sulanmasını sağlayacak şebeke inşaatı ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Yarıya yakın kısmı tamamlanan Ödemiş-Beydağ sulama projesi kapsamındaki malzeme ihtiyacını karşılamak üzere taş ocağı ve mıcır ocağı açılacak. ÇED süreci resmen başlayan mıcır ocağı kapsamında Kaymakçı Beldesi, Kurucaova Köyü ve Büyük Mahallesi kesiştiği noktada, inşaat faaliyetlerinde kullanılmak üzere mıcır arama ve üretim faaliyetleri yürütülecek.

10 YILLIK İŞLETME RUHSATI VERİLDİ

Ödemiş'te yaklaşık 395 bin lira maliyetle A Grubu Maden Ocağı açacak olan firmaya hazine arazileri için ruhsat verildi. Ödemiş-Beydağ Sulama Projesi sahasına toplam 10 kilometre uzaklıkta kurulacak mıcır ocağı için firmaya yaklaşık 100 dekarlık alanda 10 yıl süreli işletme ruhsatı verildi. Firmanın 1 milyon 500 bin ton malzeme çıkartması hedefleniyor. Saha çalışmaları sırasında patlayıcı madde kullanılarak delme ve patlatma yapılacak, ocaktaki katı atıklar ve atık suların taşınması işi ise İZSU ve Ödemiş Belediyesi tarafından üstlenilecek. Yerleşim alanlarına 1 kilometre mesafede kurulacak tesis yüz binlik çevre düzeni planlarında tarım alanı olarak belirlenen arazide yer alıyor ve Işıklar Deresi'ne ise 400 metre mesafede bulunuyor.