Tarım alanına asfalt döküp Go-Kart pisti yapmak istediler, halk izin vermedi

İzmir'in Çeşme ve Karaburun yarımadalarına açılan kapısı Güzelbahçe'de değerli tarım arazileri üzerine bazı sermaye gruplarının sponsorluğunda yapılmak istenen Go-Kart (Karting) pisti, yöre halkı tarafından tepkiyle karşılanırken, bugün asfalt dökümü için bölgeye finişer kamyonları girdi. Güzelbahçe Belediyesi finişer kamyonlarının asfalt döküm faaliyetini engellemek isteyince olaya…

soL-İzmir

İzmir'in doğal güzellikleriyle tanınan, Çeşme ve Karaburun yarımadalarına açılan ilçesi Güzelbahçe'de bir süredir devam eden Go-Kart (Karting) pisti tartışmasında bugün yeni bir gelişme yaşandı.

Başta Özgörkey adlı sermaye grubu olmak üzere bazı patronların sponsorluğunda tarım alanları üzerine yapılmak istenen Go-Kart pisti için asfalt döküm kamyonları alana girince, yöre halkı ve demokratik kitle örgütleri belediyeye haber verdi. Güzelbahçe Belediyesi, yaşanan emrivakiyi engellemek için bölgeye bazı araçlar gönderdi. Bu kez Go-Kart pisti yapmak isteyenler jandarma çağırdı. Bir süre jandarma ile belediye görevlileri karşı karşıya kaldı.

Kısa süreli tartışma sonrasında alana girmeyen firma geri çekilmek zorunda kaldı. 

NE OLMUŞTU? 

Doğası, sakinliği, temiz havası ve tarım arazileriyle tanınan Güzelbahçe'ye, başta Özgörkey olmak üzere bazı sermaye gruplarının desteğiyle Go-Kart (Karting) pisti yapılmak istendi. 52 bin metrekarelik yarış pistinin tarım alanları üzerine yapılacağını öğrenen Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği ve yöre halkı, yaşam ve tarım alanlarında Go-Kart pisti yapılmaması için mücadele başlattı. 

Yarış pistinin 1/100.000 ölçekli İzmir Manisa çevre düzeni planı ve 1/25.000 ölçekli İzmir Kent Bütünü Nazım İmar Planına göre tarım alanları içerisinde kaldığını tespit eden demokratik kitle örgütleri, buradaki yapılaşmaya itiraz etti. Güzelbahçe Belediyesi'nin izni alınmadan başlatılan yarış pisti inşa etme çabaları, Güzelbahçe halkının ve belediyenin tepkisine neden oldu. 

Dernekten yapılan açıklamada şöyle denildi: 

  • Bu bölge doğal yaşam alanı olduğu gibi,  başta tarihi zeytin ağaçları olmak üzere çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirildiği, çiçek seralarının bulunduğu bir bölgedir. Ayrıca civarda çok yoğun hayvancılık yapılmaktadır. Bu kadar doğal bir ortama yapılan Go-Kart, drift ve diğer motor sporları yarış pisti,  doğanın tüm dengesini bozacaktır.
  • Pistin yaratacağı hava ve gürültü kirliliği bitkisel ürünlerde kirlilik yanında hayvanlarda korku ve strese sebep olması nedeniyle kalite ve verim düşmesine sebep olacaktır. Daha da önemlisi ekosistem çökecektir. Bu nedenle civardaki işletmeler de bundan önemli ölçüde zarar görecektir.
  • Bunlarla birlikte yakın çevrede fazla sayıda resmi ve özel okul ile huzurevleri bulunmaktadır. Bu bölge için pist projesi uygulamaya geçerse çıkan motor gürültüsünden ve egzoz kirliliğinden bu bölgede yaşayanlar kadar çevredeki  huzurevleri, yerleşim alanları ve çok sayıda okulda okuyan öğrencilerin de olumsuz etkileneceği aşikârdır. 
  • Profesyonel bir Go-Kart aracı 90-110 dB ses yapabilir ve hızlandıkça sesleri artar. Bu araçların sadece ses düzeyi değil, yankı ve titreşim şiddetleri de çok yüksektir. Bu kadar doğal bir vadinin ortasında böyle bir pistin etrafına yapılabilecek ses bariyerleri, uluslararası istatistiklere göre sesi en fazla 11 dB kadar azaltabilmektedir. İnsan sağlığı için 60 dB üzerinde devamlı ses zararlı sayılıyorken,  80 dB ve üzeri sürekli sesin işitme kaybına yol açtığı bilinmektedir.  Avrupa Birliği Çevre Mevzuatı gereğince gürültü ölçümleri sonucu Türkiye’de mühürlenmiş olan benzer Go-Kart ve Ralli yarış alanları bulunmaktadır.
  • Acaba böyle bir inşaat için ÇED raporu var mıdır? Bu tesise ön onay vermiş olan yetkililer gelip burayı bir kez olsun kendi gözleriyle görmüşler midir?  Doğa katliamı yapmak yerine farklı, doğa ve yerleşimlerden uzak bir mekân seçilemez mi?

HALK İSTEMİYOR

Dernek, bugüne dek Go-Kart pist yapılmaması için çeşitli girişimlerde bulundu. Güzelbahçe halkında ıslak imza toplanması, Çevre İl Müdürlüğü'ne ÇED raporu için dilekçe verilmesi, olası bir hukuki girişim için hazırlık yapılması gibi faaliyetlerde bulunan dernek, yöre halkının yaşam ve tarım alanlarına Go-Kart pist yapılmaması konusunda ısrarını sürdürüyor. 

BELEDİYE BAŞKANI NE DİYOR?

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Go-Kart pisti yapılmak istenen alanın tarım arazisi olduğunu belirterek, "Bu alana dair bir plan değişikliği yapılmadan başlatılan her türlü inşaat kaçak inşaattır. Biz belediye olarak olası kaçak inşaatı engelleriz. Görevimiz bu. Halkımız da bize destek veriyor. Go-Kart pisti inşaatının bu alanda yapılması kabul edilemez. Bu pistin yapımı için bizden herhangi bir izin alınmadı, Burası tarım alanıdır. Burada imar yoktur. Ancak ilgili kişiler Kültür Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile Gıda Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaat etmişler. Bu kurumlardan alınmış herhangi bir izin de yok. Buna rağmen pistin inşaatına başlanmış. Biz yasal hakkımızı kullanarak gerekeni yapacağız" dedi. 

DERNEK BAŞKANI ŞAHBAZ: GÜÇ DENİYORLAR

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği Dr. Tuğrul Şahbaz, soL Haber'e yaptığı açıklamada, "Bu sabah finişer denilen asfalt kamyonları bölgeye girdi. Bir emrivakiyle karşı karşıya kaldık. Biz de belediyeye haber verdik. Belediye çeşitli kamyon ve araçlarıyla alana giderek, asfalt dökümünü engellemeye çalıştı. Bu kez Go-Kart pisti yapmak isteyenler jandarmayı çağırdılar. Jandarma ile görevini yapan belediye karşı karşıya gelmiş oldu. Bir gerilim yaşandı. Ancak bugün için asfalt dökümü engellendi. Ama anladığımız kadarıyla güç denemesi yapıyorlar. Fiili olarak bir asfalt dökümü yapıp yapamayacaklarını denediler, ama dökemediler. Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz" dedi.