SÜTAŞ fabrikası Uluabat Gölü'nü zehirlediği için ceza kesildi

Bursa'da Sütaş'a ait bir fabrikanın, Uluabat Gölü ve çevresini kirlettiği yönünde halkın yürüttüğü kampanyanın ardından, Çevre Bakanlığı'nın fabrikaya ceza kestiği ortaya çıktı.

soL - Bursa

Sendikalı işçileri işten atmasıyla uzun süredir gündemde olan, TÜSİAD'ın sâbık başkanı Sütaş patronu Muharrem Yılmaz'a, sahibi olduğu Uluabat fabrikasının deşarj standartlarını sağlamadığından ötürü geçtiğimiz günlerde 42 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.

soL Portal'ın da parçası olduğu "Kovala" kampanyasının Bursa ayağını örgütleyen vatandaşların girişimleriyle ortaya çıkarılan doğa katliamı böylece Çevre Bakanlığı'nca da kabul edilmiş oldu.

Tesise arıtma şartlarını gerçekleştirmediğinden Çevre Kanunu'nun 20. madddesi ı bendine göre ceza uygulandı ve bu cezanın bir ay içinde ödenmesi istendi.

Verilenin ne kadar ceza anlamına geldiğiyse ayrıntılarda gizli. Buna göre deşarj standartlarını sağlayan firmalara devlet tarafından enerji teşviki veriliyor. Bu da elektriğin %60'ını devletin karşılaması anlamına geliyor. Sonuçları uygunsuz çıkan firmalar enerji teşvikinden de faydalanamıyor. Ancak para cezasını öder ödemez yeniden bu teşvikten faydalanmaya başlıyorlar.

Bu arada fabrikanın, yılbaşında başta belediye meclis üyeleri olmak üzere pek çok kamu görevlisine hediye paketleri gönderdiği öne sürüldü.

Tesisin akıttığı doğaya zararlı atıklar, Uluabat Gölü'nü etkiliyor.

Uluabat Gölü, zengin tür çeşitliliğine sahip olması ve önemli bir sulak alan olması nedeni ile ülkemizde koruma altına alınan 12 Ramsar alanından birisidir. Birleşmiş Milletler'in gözetiminde Ramsar Sözleşme'siyle korunan bölgedeki kirlilik, uluslararası bir çevre skandalı anlamına geliyor.