Suriye sınırına duvarı TOKİ örecek: Dünyanın en uzun 3. duvarı olacak

TOKİ, Suriye sınırına dünyanın en uzun 3. duvarını örecek.

Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler tarafından Suriye sınırına yapılmaya başlanan "güvenlik duvarı" için Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) harekete geçti. Bugüne kadar 200 kilometresi tamamlanan duvarın geri kalan 711 kilometresini TOKİ, 5 ay içerisinde tamamlayacak. Böylelikle Suriye sınırına örülen duvar dünyanın en uzun 3. duvarı olacak. 

Hürriyet'ten Sefer Levent'in haberine göre, duvarın, sınırdan kontrolsüz geçişleri engellemesi planlanıyor. Duvarın bölge ve Türkiye açısından çok önemli olduğuna işaret eden TOKİ Başkanı Ergün Turan, şu bilgileri verdi:

“Suriye sınırının 200 kilometresini Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve valilikler kapatmıştı. TOKİ olarak 200 kilometresinin ihalesini yaptık, 400 kilometresinin de hazırlığını yapıyoruz. Yaklaşık 15-20 gündür ‘duvar örme’ çalışmalarını sürdürüyoruz. 700 kilometrelik sınır duvarını 5 ay içinde tamamlamış olacağız. Ulusal güvenliğimiz açısından Suriye ile sınırların güvenliğinin arttırılması çok büyük bir önem kazandı. Suriye sınırımızda devam eden duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecek.”

Duvarının Suriye sınırının tamamına örüleceğini belirten Ergün Turan, “Genişliği 2, yüksekliği 3 metre olan duvarların Hatay ve Şanlıurfa’daki önemli bir bölümü tamamlandı. Diğer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor” diye konuştu.

Çekilen duvarın ‘portatif’ olduğunu da aktaran Ergün Turan, “Duvarı yarın başka bir yere taşıyabilecek şekilde inşa ediyoruz. Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton sınıfı kullanıyoruz” dedi.

Turan, ayrıca sınıra duvar projesi kapsamında önemli bir istihdam yaratıldığını da aktardı.

200 kilometrelik ilk hat ihalesinin ardından şimdi diğer hatlara dair ihalelerin yapılacağı bilgisini aktaran Turan, “Tüm ihaleleri halledip sınırı kapatacağız. Yarın bir gün ihtiyacımız olmazsa sınırı kaldırmamız sadece iki ay sürecek. Bir ülkeyle 900 kilometre sınırınız var. Dünyada tek ülkeyle böyle bir sınırın fazla bir örneği yok” şeklinde konuştu.