'Suriye savaş suçları yargılanacak' çalışmaları Asya Pasifik ülkelerine anlatıldı

Barış Derneği ve Hukukta Sol Tavır Derneği tarafından hazırlanan ve Türkiye’de çeşitli etkinliklerle duyurulmaya ve tartışılmaya devam edilen “Suriye Halkına Karşı İşlenen Savaş Suçları-2 Raporu” ve savaş suçlarını, delilleri ve sanıkları içeren “savaş suçları yargılanacak” konulu iddianame çalışması, Nepal’in Başkenti Katmandu’da düzenlenen iki ayrı uluslararası toplantıda anlatıldı.

Haber Merkezi

 

18-19 Haziran’da Dünya Demokratik Hukukçular Birliği (IADL) Asya Pasifik Konferansı’nın (COLAP) yedincisi yapıldı. Konferans’ın ilk gününde, IADL Genel Sekreteri Jan Fermon’un yönetimindeki “Uluslararası Global ve Bölgesel Barış” Komisyonu’nun tartışma bölümünde söz alan Barış Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve HSTD Başkanı Ali Rıza Aydın, Suriye halkına karşı işlenen savaşta Türkiye Cumhurbaşkanı ve Hükümeti’nin katkısını ve suçlarını anlattı.

Bu suçların iç hukuk ve yargı yollarıyla yargılanmasının olanaksızlığını söyleyen Aydın, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden de sonuç alınamayacağını, suçlara Türkiye’deki AKP iktidarı ile birlikte emperyalist devletlerin ve NATO’nun da ortak olduğunu vurguladı. “Suç varsa, yargılanmalı ve cezası da verilmeli” diyen Aydın’ın, “emperyalizmin mekan düzenleme savaşlarında, devletler yerine silahlı çetelerin yer aldığını ve bu duruma karşı Birleşmiş Milletlerin de gözünü yumduğunu, BM’nin de suça ortak olduğunu” belirtmesi ilgiyle karşılandı.

Tartışma, iki gün boyunca Nepal, Filipin, Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Japonya, Kuzey Kore delegeleri, IADL Belçikalı Genel Sekreteri Jan Fermon ve IADL eski başkanlarından Fransalı (Karısı Monique Wely ile birlikte yazdığı kitap, “Marksist-Leninist Yaklaşımla Gerçekte ve Eylemde Hukukun Payı” adıyla 1975 yılında Türkçeye çevrilen) Ronald Weyl ile sürdürülen ikili ilişkilerle devam etti.

21 Haziran günü yapılan Dünya Barış Konseyi (WPC) Genel Sekreteri Iraklis Tsavdaridis’in yönettiği Asya Pasifik Toplantısında ise Kore Yarımadası oturumundan sonra, Suriye Savaş Suçları ve yargılanması konulu kapsamlı bir sunuş gerçekleştirildi. Vekaleten çetelere gördürülen bu savaşın, emperyalizmin insanlık tarihindeki kazanımları yok etme yolunda denediği model olarak tüm dünya barışını tehdit eder hale gelebileceği, bu düzene karşı mücadele ve barışın ancak “gericilik ve emperyalizm karşıtlığı” ile gerçekleşebileceği üzerinde duruldu. Delegelerin katkı bölümünde, emperyalist ülkeler, ABD ve NATO vurgulamaları yapıldı.

WPC Genel Sekreteri, aynı zamanda Yunanistan Komünist Partisi uluslararası ilişkilerden sorumlu üyesi Iraklis Tsavdaridis ile Suriye savaş suçlarının yargılanması konusunda iletişim ve destek mutabakatıyla toplantılar tamamlandı. Barış Derneği ve Hukukta Sol Tavır Derneği’ni temsilen katılan iki kişilik heyet, toplantılarda olumlu tepkiler aldıklarını, IADL ve WPC ile birlikte, bu uluslararası kuruluşların delegeleriyle sürekli iletişim ve destek konusunda iyi ilişkilerle Türkiye’ye döndüklerini aktardılar.