Suriye Komünist Partisi'nden Zardasht Rashid: Özellikle Türkiye IŞİD’i destekledi

Suriye Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Zardasht Rashid, Almanya’da Unzere Zeit Festivali’nde soL'un sorularını yanıtladı.

Haber Merkezi

1-3 Temmuz tarihleri arasında Alman Komünist Partisi tarafından Dortmund’da düzenlenen Unzere Zeit Basın ve Halk Festivali'ne 29 ülkenin komünist ve İşçi partilerinden katılım vardı. Suriye Komünist Partisi(Bagdaş)’nden de bir heyet toplantıya katıldı.

Heyetle ve özellikle Uluslararası ilişkiler sorumlusu Zardasht Rashid ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Suriye savaşında son durum nedir? Suriye’nin bütünlüğü korunabilecek mi?

Z. Rashid: Savaş her yerde devam ediyor ve Suriye’ye çok yoğun dışarıdan müdahale var. NATO, ABD ve İsrail Suriye’den ne istediler? Öncelikle Ortadoğu’da egemen olmak istiyorlardı fakat Suriye onlarla işbirliği yapmayan bir ülkeydi, işbirliğine zorlamak istediler. Sonra İsrail Golan tepelerini ilhak etmek istiyordu. Ayrıca Filistin ve Lübnan direnişini sonlandırmak istiyorlardı ve bu direnişlere Suriye’nin desteğini kesmek istediler.

Bu uluslararası komploda ABD, İsrail, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan çeşitli silahlı gruplara yardım etti ama özellikle Türkiye IŞİD’i destekledi.

Bu koşullar altında SKP Esad ile birlikte hareket etmeyi tercih etti. Esad ise kendisine uluslararası destek aradı ve bu desteği Rusya, Çin, İran ve Hizbullah’da buldu.

Suriye’nin bütünlüğü tartışmalarında PYD nasıl bir rol oynayacak?

Z. Rashid: Suriye’nin ulusal bütünlüğü ve egemenliğinden yanayız. Suriye’de çeşitli azınlıkların dışında iki halk var, Arap ve Kürt halkı. Biz Kürtlerin anadilde eğitim dahil olmak üzere her türlü kültürel hakkından ve eşitliğinden yanayız. Ancak bu Suriye bütünlüğü içinde gerçekleşmeli.

PYD IŞİD’e karşı savaştığı zaman onları destekledik. Ne zaman ayrı düştük? ABD askerlerinin Kamışlı’dan çok kritik bir bölgeye geçmesine yardım ettikleri zaman desteğimizi kestik. Şu anda PYD’nin güçlü olduğu bölgede ABD’nin dışında Fransa ve Almanya’nın askeri varlığı bulunuyor. Fransızlar Kobane’ye, Almanlar Membiç’e yerleştiler.

Rusların yeni hazırlanan Suriye anayasasının serbest pazar ekonomisine uyumlaştırılması için baskı yaptığı söyleniyor, bu doğru mu?

Z. Rashid: Suriye’nin hali hazırdaki Anayasa’sı uzun vadede sosyalizmi hedefleyen kamucu ve sosyal devlete dayanan bir anayasadır. Suriye’nin neoliberal politikalardan etkilendiği doğru, ancak bu Rusların işi değil, zaten Suriye son on yıldır piyasalaşma yoluna girmişti ve biz bununla mücadele ediyorduk. Rusya Suriye’ye kendi çıkarları için müdahale etti. Özellikle IŞİD’in Rusya’ya yayılmasını engellemek için. Suriye egemenliği için biz bütün yabancı güçlerin Suriye’den çıkmasını istiyoruz.