Süper Lig ve TFF 1. Ligi'nde haftanın panoraması

Tükiye Süper Ligi ve Birinci Lig'de puan durumu, gol krallığında son durum ve önümüzde hafta oynanacak maçların programı...

Türkiye Süper Ligi’nin beşinci haftasında zirve ve zirveyi takip eden takımlar değişmedi. Galatasaray lig liderliğini sahasında Kasımpaşa karşısında aldığı galibiyet ile sürdürürken Beşiktaş’ta yine kendi evinde Atiker Konyaspor karşısında galibiyete ulaştı.

Süper Lig’in 5. haftasında alınan genel sonuçlar ise şu şekilde:

Lige genel olarak baktığımızda çıkışta ve düşüşte olan bazı takımlar olduğunu görebiliyoruz. Bunlardan çıkışta olanlarından Bursaspor Malatya deplasmanında aldığı 4 gollü galibiyet ile 7. sıraya kadar tırmanmış durumda. Fransız teknik direktör Le Guen, bazı şeyleri oturtmuşa benzese de bu hafta Bursa Timsah Stadyumu’nda oynanacak Galatasaray maçı bir ‘turnusol kağıdı’ olacağa benziyor. Ancak Bursaspor geçen seneki silik görüntüsünden uzaklaşmışa benziyor. Akhisarspor da benzer bir durumda. 10 puana ulaşan takım pek ‘sessiz sedasız’ bir şekilde zirveye yaslanmış durumda. Buna Kayserispor’u da eklemek mümkün. Galatasaray beraberliğinin ardından ve hiç umulmadık bir şekilde Kayseri deplasmanında mağlubiyet alan Antalya ise, kaliteli transferlere rağmen, istikrar yakalamış değil. Bu, teknik direktör Rıza Çalımbay’ın istifası ile başka bir kulvara da çekilmiş durumda.

Her ne kadar istifanın ardındaki kulis konuşmalarında skorların belirleyici olmadığı söylense de, geç gelen transferlere karşın, bir başarı beklendiği ortada. Ancak Antalyaspor oynadığı 5 maçta yalnızca 3 puan alabildi. Bununla beraber Gençlerbirliği’nin kötü gidişi devam ediyor. Ancak bunun bir sınırının olduğu kesin. Osmanlıspor’da ise gerici antrenör Bülent Uygun ‘Ne yaparsan yap, bir şey olmayınca olmaz’ soyutlaması ile istifasını verdi. 5 hafta sonunda aldığı 1 puan ile dibe vuran Osmanlıspor’un dipten nasıl kurtulacağı ya da ‘kurtarılacağı’ merak konusu. Bu durumun şimdiden takip edilmesinde fayda var. Futbola dönersek, geçen sene Malatyaspor’u Süper Lig’e taşıyan İrfan Buz’un Osmanlıspor’un başına geldiğini görüyoruz. Bunun sonuçlarının alınıp alınmayacağını konuşmak için ise henüz erken.

5. hafta sonunda Süper Lig güncel puan durumu şu şekilde oluştu:

Süper Lig Gol Krallığı:

Türkiye Süper Ligi’nde gelecek hafta oynanacak maçlar ise şöyle:

Bu hafta oynanacak en önemli maç elbette ki derbi olacak. Cumartesi günkü maç, Kadıköy’de önemli bir evreye denk gelmiş durumda. Fenerbahçe sahasında kazanarak hem zirve takibini devam ettirmeyi hem de istikrarsız görüntüsünü aşmayı hedefliyor. Beşiktaş ise kazanamadığı deplasman haline gelen Kadıköy deplasmanında galibiyet arayacak. Şenol Güneş’in 29 senelik kariyerinde 6 farklı takım ile birlikte Fenerbahçe deplasmanında çıktığı 19 maçta da galibiyet tadamaması Beşiktaş’ı iştahlandıracak istatistiklerden. Ligdeki güncel istatistiklere göz attığımızda ise gol krallığında Bafetimbi Gomis’in yarışı önde götürdüğü görülüyor. İsabetli şut istatistiklerinde Beşiktaş bu haftayı daha başarılı kapatırken Osmanlıspor’un en çok şut çeken (12,20) ikinci takım olmasına karşın başarılı olmaktan uzak olduğu görülüyor. Başarılı pas organizasyonunda ise bu haftayı yine bir ‘topa baskı’ oyunu ile geçiren Galatasaray’ın göze çarptığı iddia edilebilir. 446 başarılı pas ile Galatasaray’ın en yakın takipçisi bu hafta sahasında Trabzonspor’a takılan Osmanlıspor’un ikiz kardeşi Başakşehir (423 başarılı pas) oldu.

TFF 1. LİG'DE GENEL GÖRÜNÜM

Türkiye TFF 1. Liginde ise iniş çıkışlar devam ediyor. Bu haftanın ise bol gollü bir hafta olduğunu teslim etmek gerekli. Özellikle lige iyi başlamayan Gökçekzede Ankaragücü’nün ligin en büyük favorisi olarak gösterilen Çaykur Rizespor’u 4-1 gibi net ve farklı bir skorla alaşağı etmesi gerçekten haftanın en çarpıcı sonucu oldu. Bu skorun Rize’de alınıyor oluşu da Ankaragücü takımına önümüzdeki günlerde mutlaka bir enerji katacaktır. TFF 1. Ligin bu çarpıcı skor ile birlikte zirvesinin değiştiği de unutulmamalı. Çaykur Rizespor’un yaşadığı puan kaybı sonucunda kendi maçını kazanan Giresunspor ligin yeni lideri oldu. Gelecek hafta ise TFF 1. Lig bir derbiye tanıklık edecek. Adana Demirspor ile Adanaspor, Adana 5 Ocak Stadyumu’nda karşı karşıya gelecekler. Adana’nın sıcağında, Adana ‘turuncudur’ ve Adana ‘demirsporludur’ diyen iki takımın yapacağı maç haftanın en önemli maçı olarak adlandırılabilir.

TFF 1. Lig 5. hafta alınan sonuçları ise şu şekilde:

TFF 1. Lig güncel puan durumu:

TFF 1. Lig güncel puan durumu:

TFF 1. Lig Gol Krallığı: