Sun Express uçuşunda ırkçılık iddiası: 'Bilinmeyen dil konuşuyorsunuz'

Sun Express’in Diyarbakır-İzmir seferinde, bir ailenin Kürtçe konuştukları için uçaktan indirildiği iddia edildi.

Sun Express'in 16 Ekim Pazartesi günü Diyarbakır-İzmir uçuşu öncesinde, Kürtçe konuşmalarından dolayı kabin ekibiyle bir ailenin tartıştığı ve uçaktan indirildiği iddia edildi.

HDP Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca'nın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, basına yansıyan iddialara göre aralarında Kürtçe konuşan bir aile ile uçuş ekibi arasında ailenin konuştuğu dille ilgili tartışma çıktığına dikkat çekildi.

HDP'li Uca önergede, "Sun Express adlı hava yolu şirketinin 16 Ekim 22.35 tarifeli Diyarbakır-İzmir uçuşunda uçuş ekibi, Kürtçe konuştukları gerekçesiyle yolcularla tartışmıştır. Tartışma sonrası uçuş ekibi tarafından polis çağırılmış ve Kürtçe konuşan iki yolcu ve çocukları, polis tarafından uçaktan indirilerek gözaltına alınmıştır. Görgü tanıklarının aktarımlarına göre, söz konusu yolcular çocukları için defalarca kemer istediği halde, hostes 'bilinmeyen dil konuşuyorsunuz' diyerek kemer vermemiş ve yolculara hakaret etmiştir" ifadelerine yer verdi.

Uca önergede, "uygulamaya tepki gösteren diğer yolcuların da ekibin nefret ve ırkçı söylemlerine maruz kaldığını" belirtti.

'ULUSLARARASI HAVACILIK KURALLARINI UYGULADIK'

Olayın kamuoyuna yansıması sonrası özellikle Twitter üzerinden birçok kişi sosyal medyada Sun Express'e tepki gösterdi.

Bunun üzerine Perşembe günü Twitter üzerinden bir açıklama yapan havayolu şirketi, tüm iddiaları reddederek, "söz konusu çocuğun üç yaşında olduğunu ve kalkış sırasında çocuk kemeri ile ebeveynlerinin kucağında oturmasına uluslararası havacılık kuralları doğrultusunda izin verilmediğini" kaydetti.

Sun Express açıklamasında "Yolcunun 3 yaşındaki çocuğu için ısrarla bebek kemeri istemesi ve bunun sonucunda hakarete varan tepkisi ile karşılaşıldığı ortaya çıkmıştır. Kabin ekibi, uluslararası kurallar gereği ilgili prosedürü uygulayarak, uçuş emniyetini tehlikeye atan yolcularla ilgili olarak uçuşun kaptan pilotunu bilgilendirmiş ve yetkilileri çağırmak durumunda kalmıştır” ifadesi kullanıldı.

Şirket, "uluslararası uçuş emniyeti kuralları uyarınca, iniş ve kalkışlarda, 2 yaşına kadar olan çocukların ebeveynlerinin kucağında bebek kemeriyle, 2 yaşından büyük çocukların ise ayrı bir koltukta emniyet kemeri bağlı olarak seyahat etmek zorunda olduğu” açıklamasını yaptı.

Sun Express, Türk Havayolları ve Alman Lufthansa havayolları şirketinin ortak iştiraki.