Soruşturma tamamlandı: İşte IŞİD'in Sultanahmet saldırısının detayları...

Sultanahmet Meydanı’nda 12 Alman turistin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısını düzenleyen IŞİD'li Nabil Fadlı’nın saldırıdan 15 gün önce bölgede 4 gün boyunca keşif yaptığı, talimatı da kriptoyla aldığı ortaya çıktı.

İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak’ta 12 Alman vatandaşının öldüğü ve IŞİD üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen canlı bomba saldırısına ilişkin soruşturma tamamlandı. Savcılık, 18’i tutuklu 2’si firari 26 şüpheli hakkında 7.5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet hapis arasında değişen cezalar talep etti. Saldırıya ilişkin soruşturma dosyasında önemli tespitlere yer verildi. 

TALİMAT HARİCİ EMİRDEN GELDİ 

Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre, kanlı saldırının emrini halen Irak’ta bulunan IŞİD'in harici emiri Omar-Ebu Abid verdi. Canlı bomba Nabil Fadlı ve bombanın Türkiye’ye girmesi talimatını ise örgütün sınır sorumluları Mahir Ali Alakkal, Azzo Ali Alakkal ve Omran kod adlı şüpheliler verdi. Bombanın Türkiye’ye getirilmesi ve saldırının gerçekleşmesi 1 ay içinde tamamlandı. Gizliliğe üst düzeyde uyan şüpheliler, sıklıkla GSM hattı değiştirdi. Telefondaki isimler farklı isim ya da kodla kaydedildi. Saldırı emrini veren Omar-Ebu Abid’in adı, Fadlı’nın telefonunda Abdullah Mah olarak kayıt edildi. Şüpheliler genelde Telegram, WhatsApp üzerinden iletişim kurdu. Örgütsel mesajlar TrueCrypt kriptolama programı ile şifrelenerek gönderildi. Kullanılan şifre, mesajı gönderen ve alan tarafından biliniyordu. Parolalı talimatlar, her kişiye ayrı verildi ve kullanılan hat kırıldı. 

BOMBALAR DİKİLİ ÇANTADA

Şüphelilerden Halil Derviş, canlı bomba Nabil Fadlı ve yanında bulunan kişiyi içinde patlayıcı olan çanta ile sınırda karşıladı. Aldığı çantayı ismini bilmediği bir kişiye teslim etti. Sınırdan, muhtemelen içinde patlayıcı olan ikinci bir çanta Türkiye’ye getirildi. Her iki çanta da açılmayacak şekilde dikilmişti. Fevzi Muhammet Ali ise Şanlıurfa’dan aldığı çantayı aracındaki zulayla İstanbul’a getirdi, Rasheed Algaagan kendisine teslim edilen çantayı canlı bomba Nabil Fadlı’ya verdi. Şüphelilere para, havale sistemiyle transfer edildi. Canlı bomba Nabıl Fadlı, 5 Ocak’ta Geçici Koruma Kimlik Belgesi almak için parmak izi verdi. Omar-Ebu Abid, Fadlı’ya bin 500 dolar gönderdi. 

FOTOĞRAF ÇEKTİ 2 YERİ İŞARETLEDİ

Saldırıdan 15 gün önce Türkiye’ye gelen canlı bomba Fadlı, 4 gün Taksim, Sultanahmet, Ayasofya, Galata Kulesi gibi mekânları fotoğrafladı ve patlamanın olduğu Dikilitaş’ta keşif yaptı. Sultanahmet Camii ve Ayasofya’nın yer aldığı fotoğrafta her 2 yeri de işaretlediği anlaşıldı. Savcılık, Fadlı’nın IŞİD saflarında çok sayıda çatışmaya katıldığını belirledi.