soL HD | Sarraf'ın itiraflarında ikinci perde

Rıza Sarraf'ın ikinci günkü itiraflarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi de geçti. Bugün Türkiye'de ve ABD'de yaşanan yeni gelişmeler sürecin daha da sertleşeceğini gösteriyor.

ABD'de görülen "İran'a ambargoyu delme" davasında itiraflarını sürdüren Rıza Sarraf dünkü ifadelerinde bankalararası para transferleri için Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Babacan gibi isimlerin talimat verdiğini açıkladı.

Dünkü itiraflarda yeni banka isimleri de hedef tahtasına konarken ilgili bankalar birer birer "uluslararası sistemle ilgili bir hatalarının olmadığını" açıklıyor.

Erdoğan'sa dünkü duruşma öncesinde AKP'li milletvekillerine yaptığı açıklamalarda "Biz Obama'ya taahhütlerimizi yerine getirdik" diyerek o dönem yaptıklarında bir sorun görmediğini açıklamış ve "Bizim muhatabımız Trump" ifadesiyle de ABD içi dengelerde kendilerinin bu kanaldan devam ettiğinin işaretini vermişti.

Bugün yaşanan yeni gelişmeler de bu tabloya ertelendiğine sarsıntıların daha bir süre devam edeceği anlaşılıyor.

Bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz'ın talimatıyla Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, "Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri yabancı devlet lehine siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin ettiği" gerekçesiyle Rıza Sarraf'ın mal varlıklarına el koyma kararı verildiği ortaya çıktı. Yine istanbul Cumhuriyet Başsavcılığı CIA'in Milli Haberalma Konseyi eski başkan yardımcısı Graham E. Fuller hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Yine bugün Türkiye'nin Rıza Sarraf davasını uluslararası platformlara taşıyacağı ve BM'ye “ABD Türk vatandaşlarını yargılayamaz” başvurusu yapacağı haber verildi.

Öte yandan ABD'de FBI yetkililerine yalan söylediği ve Rusya'nın eski Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak'la görüşmeler yaptığı iddiasıyla suçlanan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn, hakkındaki suçlamaları kabul etti. Flynn'in Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller'le işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Dünkü duruşmanın kritik başlıkları soL HD'nin merceğinde...