Sokakla gelen eşitlik ve adalet yok mu? 5 maddede örgütlü halkın adaleti...

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, Adalet Mitingi ile ilgili yaptığı açıklamada, halkın eşitlik ve özgürlük mücadelesinin nasıl sonuç aldığını unutturma yolunu seçti. Ünal, "Sokak çağrısı meşru değildir. İnsanlık tarihi boyunca sokaktan adalet çıkmadığı için, sandıktan iktidar çıktığı için..." dedi. Ünal'a insanlık tarihinden beş maddelik bir hatırlatma yapıyoruz...

Haber Merkezi

AKP bir yandan Kılıçdaroğlu'nun Adalet Mitingi'ni hedef alırken, bir yandan da insanlığın eşitlik ve özgürlük mücadelesinin verdiği sonuçları unutturmaya çalışıyor.

Sokağı suç ilan etmeye çalışan AKP Sözcüsü Mahir Ünal, "Dünyanın hiçbir yerinde demokrasi kullanılarak demokrasinin yok edilmesine izin verilmez. Dünyanın hiçbir yerinde sokak çağrısı meşru değildir. Çünkü insanlık tarihi boyunca sokaktan adalet çıkmadığı için, sandıktan iktidar çıktığı için, sokaktaki kaos parlamentoya evrildiği için bugün parlamentolar vardır" ifadelerini kullandı.

Peki, gerçekten öyle mi?

İşte insanlık tarihinden 5 maddelik bir liste:

1- 1789: EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK VE KARDEŞLİK

Fransa'da halkın eşitsizliğe ve adaletsizliğe duyduğu büyük öfke, krallığın devrilip cumhuriyetin ilan edilmesine yol açtı. Sokağa çıkan halk, "eşitlik, özgürlük ve kardeşlik" sloganlarıyla yeni bir dünyanın kapısını araladı.

Fransız Devrim Anayasası'nın ön sözünden:

Baskıya direnmek, insanın diğer haklarının bir sonucudur. Toplumun tek bir üyesi baskı altına alındığında, tüm toplum baskı altındadır. Toplum baskı altına alındığında, her bir üyesi baskı altındadır. Hükümet halkın haklarını bastırdığında, ayaklanma halk ve halkın her bir kesimi için hakların en kutsalı ve ödevlerin en vazgeçilmezidir.

2- 1871: TARİHİN İLK İŞÇİ DEVLETİ

İşçi sınıfının iktidarı eline aldığı ilk büyük deneyim 1871 yılında yaşandı. Paris Komünü'nün ilanı emekçilerin ilk büyük adımı olarak sokakta, halkın mücadelesinin eseri olarak ilan edildi.

Halkın seçtiği yöneticiler, yine halk tarafından geri çağırılabiliyordu. Fransız burjuvazisi, Alman burjuvazisiyle el ele vererek, tarihin ilk işçi devletini büyük bir vahşetle bastırdı.

3- 1917: BÜYÜK EKİM DEVRİMİ

İnsanlığın eşitlik ve özgürlük mücadelesinin en büyük kazanımlarından olan Büyük Ekim Devrimi, işçi sınıfının örgütlü mücadelesiyle ve yine sokakta gerçekleştirildi. Sovyetlerde çoğunluğu elde eden Bolşevikler, Rosa Luxemburg'un deyişiyle "parlamenter köstebeklik" ile uğraşmamış ve 74 yıl sürecek olan, insanlığın söylediği en güzel şarkının ilk notalarını basmıştı.

4- 1923- PADİŞAH İŞGALE GEÇİT VERDİ, HALK BOYUN EĞMEDİ

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu'nun dört bir yanı işgal orduları tarafından ele geçirildi. "Meşru" iktidar olan padişah, işgale boyun eğip destek verirken, Mustafa Kemal'in önderliğindeki Kurtuluş Savaşı sonrasında padişah ve halife yurttan kovuldu.

5- 1959: KÜBA'DA ABD KAYBETTİ, EMEKÇİLER KAZANDI

Küba'da ABD destekli diktatör Batista, Fidel Castro önderliğindeki devrimci mücadele sonucunda sokakta devrildi. Batista'nın işkencahanelerine ve dev tekellerin sömürüsüne, örgütlenmiş halk son vermişti.