'Siyanür zararlıdır, kimseyi kandırmayın'

Fatsa'nın Bahçeler köyünün yakınındaki Engiz mevkiinde 100 dönümlük orman arazisi üzerine kurulan siyanürlü altın arama madenini gezen TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük, siyanürlü maden işletmeciliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Ordu'nun Fatsa ilçe sınırları içinde bulunan Engiz Tepesi'ne kurulmaya başlanan siyanür işlemli altın madenine karşı başlattıkları direnişin 25. gününde köylülere destek veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Yüksek Metalurji Mühendisi Cemalettin Küçük, maden sahasında incelemelerde bulundu.

Yaklaşık 100 dönümlük, fındık ve çam ağaçlarının bulunduğu bir alanda kurulmaya başlanan madenin sahasındaki gözlemlerini muhabirlere aktaran Küçük, siyanürün doğaya ve insana verdiği zararları anlattı.

Siyanürün bölge insanı üzerinde çok ciddi etkilerini olacağına değinen Küçük, madenin işlemeye başlanmasıyla birlikte bölgede ani zehirlenmelerin ve ölümlerin görüleceğine vurgu yaptı. Doğa katliamcısı şirketlerin ve onların yandaşlarının sürekli yaptığı dezenformasyonlara karşı da konuşan Cemalettin Küçük, "kimseyi kandırmaya kalkmasınlar" dedi.