'Siyah çikolata zayıflatıyor' yalan haberi nasıl yayıldı?

Almanya "Diyet ve Sağlık Enstitüsü" tarafından yapıldığı iddia edilen ve siyah çikolatanın zayıflattığını söyleyen bir araştırma, "güvenilir" haber sitelerinde yer alara hızla yayıldı. Ancak böyle bir kurumun bulunmadığı, araştırmanın doğru olmadığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Siyah çikolatanın zayıflattığına dair bir araştırma, yayımlanmasının hemen ardından Irish Examiner, Modern Healthcare, Huffington Post India gibi pek çok dış haber kuruluşunda ve yerel medyada kimi yerlerde haber oldu. Ancak bu inanılması güç haberin, gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmayı yaptığı söylenen Almanya Diyet ve Sağlık Enstitüsü'nün gerçek bir kuruluş olmadığı ortaya çıkarken, araştırmanın amacının da gazetelerin kötü araştırmaları nasıl manşete taşıyabildiğini göstermek olduğu söylendi. Araştırmayı yapan Johannes Bohannon, insanların bu şekilde haberlerle kandırıldığını ve bundan kötü etkilendiğini belirtti.

Diyet endüstrisinde pek çok araştırmanın bu şekilde gerçekleştiğini ve yayıldığını belirten Bohannon, araştırmanın 15 kişi üzerinde yapıldığını belirterek bunun yeterli bir sayı olmadığını belirtti. Araştırmacıların kontrol grubu, düşük karbon diyeti yapan grup ve siyah çikolata yerken düşük karbon diyeti yapan grup şeklinde 3 gruba ayrıldığını söylerken, araştırmacıların kendi kendilerine diyet yapıp kendilerini tarttıklarını ve formları da kendilerinin doldurduğunu aktardı.

21 günlük araştırma sonucunda sonuçlara bakan araştırmacılar, uyku kalitesi, kolestrol seviyesi, kilo gibi 18 farklı değeri ölçtüklerini söylerken, çikolatada daha iyi olan bir değer bulmaya çalıştıklarını, sonunda katılımcılardan çikolata yiyerek diyet yapanların yüzde 0.1 daha çok zayıfladığının tespit edildiğini bildirdi. 

Bohannon, etik olarak yanlış bir şey yapmadığını belirtirken, gazetecilere araştırmayla ilgili yalan söylemediğini, gazetecilerin de bilimsel sorular sormadıklarını belirtti. Tüm amacının pek çok "kötü bilimin", "gerçek bilim" gibi gösterildiğine işaret etmek olduğunu söyleyen araştırmacı, deneyimlerini io9.com internet sitesi üzerinden aktardı.