Şişli 19 Mayıs Ortaokulu'nda eylem: Okullarımızı geri istiyoruz

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, "Aydınlık bir Türkiye için okullarımızı geri istiyoruz" kampanyası kapsamında Şişli'de imam hatipleştirilen 19 Mayıs Ortaokulu önünde basın açıklaması yaptı. İmam hatip dayatmasına karşı 300'den fazla dilekçe yazıldığı hatırlatılan açıklamada, bunların ilçe milli eğitim müdürlüğüne iletildiği, mahallelilerin dilekçe toplamaya devam ettiği…

Haber Merkezi

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, "Aydınlık bir Türkiye için okullarımızı geri istiyoruz" kampanyası kapsamında Şişli'de imam hatipleştirilen 19 Mayıs Ortaokulu önünde basın açıklaması yaptı. İmam hatip dayatmasına karşı 300'den fazla dilekçe yazıldığı hatırlatıldı.   

İstanbul'da imam hatipleştirilen okulların geri kazanılması için başlatılan kampanya devam ediyor. Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi, bugün Şişli'deki 19 Mayıs İmam Hatip Ortaokulu önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla, okulun eski haline dönüştürülmesi için başlattığı "Aydınlık bir Türkiye için okullarımızı geri istiyoruz" kampanyasını kamuoyuyla paylaştı.

Aydınlanma Hareketi'nin çağrısıyla bir araya gelen 19 Mayıs Mahallesi sakinleri, veliler, eğitimciler, öğrenciler, geçtiğimiz yıllarda imam hatipleştirilen 19 Mayıs Ortaokulu'nun eski haline geri dönüştürülmesi talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Aydınlık bir ülke istiyoruz", "İmam hatipler kapatılsın", "Laik, bilimsel, aydınlık eğitim istiyoruz" sloganlarının atıldığı eyleme, aynı mahallede bulunan ve imam hatipe dönüştürülmek istenen Resneli Niyazi Bey İlkokulu velileri de "Okulumuza dokunma" yazılı pankartla destek verdi.

"DİLEKÇELERİMİZLE BURDAYIZ, KARANLIĞA BOYUN EĞMİYORUZ"

Aydınlanma Hareketi adına basın açıklamasını okuyan eğitimci Zelal Özgür Durmuş şunları kaydetti:

Okullarımızın imam hatipleşmesine karşı çıkıyoruz. Okullarımızı geri istiyoruz. Bunu yalnızca kendi çocuklarımızın geleceği için değil, Türkiye’nin aydınlık geleceği için istiyoruz.

Çünkü aydınlık geleceğimizde, eğitim başta olmak üzere bütün yaşamın dinsel kurallara göre belirlenmesinin yeri olamaz. Eğitim, fetvalarla, din baskısıyla, hurafelerle idare edilemez. Eğitim, bir ülkenin gelecek kuşaklarının nasıl bir dünya kavrayışları olacağını, ülkelerine ve dünyaya nasıl bakacaklarını belirleyen ciddi bir iştir. Bu nedenle eğitimin bilimsel temeller üzerine inşa edilmesi gerekir. Biz eğitim meselesini, “memleket meselesi” olarak görüyoruz.

“Dindar gençlik” projesi, her ne kadar siyasi iktidarı temsil edenlerin dilinden düşmese de, aydınlık bir Türkiye özlemiyle taban tabana çelişmektedir. İktidarın hedefi doğrultusunda, eğitim sisteminin dinselleşmesi için köklü değişiklikler yapıldı. Ülkemizin çocuklarını devlet eliyle belli bir inanca uygun biçimde yetiştirmeye çalışıyorlar ve bunun için her türlü zorbalığı yapmaktan çekinmiyorlar. Tüm toplumu esir almak istiyorlar. Ama açıkça görülüyor ki, bunu başaramıyorlar. 

Bunu başaramıyorlar, çünkü bizler çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin özgür ve bilimsel bir eğitimden geçtiğini biliyoruz ve bunun için mücadele etmekten geri durmuyoruz.
Üç yıldır durmaksızın açılan imam hatip okullarıyla, eğitim alanından laikliği silmeye çalışan gerici operasyonu püskürtmek zorundayız. Önümüzü göremez, yanı başımızdakinin elini tutamaz hale gelmeden bu karanlığı aydınlatmalıyız. 

Buradan okul müdürüne, ilçe milli eğitim müdürüne, il milli eğitim müdürüne ve milli eğitim bakanına sesleniyoruz: Birileri 19 Mayıs Ortaokulu’nu ele geçirdiğini düşünebilir. “Bu iş bitti” diye düşünebilirsiniz. Birkaç yasal düzenlemeyle, kararnamelerle “eğitimi hallettik” diyebilirsiniz. Ama şunu öğreneceksiniz ki, öğrenciler, veliler ve öğretmenler, yani eğitim sisteminin temel unsurları buna boyun eğmediği sürece başaramayacaksınız! Hepsinden önemlisi, bir bütün olarak Türkiye halkını bu karanlığa ikna edemeyeceksiniz.

Bu karanlığa boyun eğmiyoruz!

Çocukların özgürce yaşayabildiği, bilimsel ve sanatsal bir eğitimden geçerek büyüdüğü, korkularla şekillendirilmediği, tecavüzlerle anılan din istismarcısı vakıflarla tehdit edilmediği bir ülke için eğitimciler, veliler ve yurttaşlar olarak mücadele ediyoruz.

Hep birlikte, dilekçelerimizle buradayız.  

İmam hatip yapılan okulumuzun eski haline döndürülmesini istiyoruz.

VELİLER DE KONUŞTU

Zelal Özgür Durmuş'un açıklamalarının ardından söz alan veliler de, okullarını geri istediklerini ve imam hatip dayatmasını kabul etmeyeceklerini belirttiler. 

Basın açıklaması süresince çevik kuvvet polisinin güvenlik önlemleri ve 19 Mayıs İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin camdan bakmasının engellenmesi dikkat çekti.

Eylem alkışlar ve sloganlarla sona erdi.