Sığınmacı LGBT'lerin sayısı hızla artıyor

Yeni istatistikler sığınmacı LGBT’lerin sayısında hızlı bir artış olduğunu gösteriyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından doğrulanan rakamlar, beş yılda yüzde 400 artışa işaret ediyor.

Buse Doğan - Tunca Özlen

Son verilere göre, 1115 kişi cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle sığınma talebinde bulundu. Bundan beş yıl önce, sadece 200 kişi bu gerekçeyle sığınma talebinde bulunmuştu.

Daha öncesinde ise İngiltere hükümeti, eşcinsel düşmanı ülkelerden kaçan LGBT’lerin kaçının sığınma talebini kabul ettiğini açıklamayı reddetmişti.

PinkNews’te yayınlanan habere göre, İşçi Partisi milletvekili Diane Abbott, bir dizi Afrika ülkesinin eşcinselliği ölümle cezalandırmasının, mülteci LGBT’lerin sayısındaki artışa etkisi üzerinde duruyor.

“Büyük bir ilerleme kaydetmiş olsak da, dünyada pek çok yerde eşcinsellere karşı saldırgan tutumlarda artış görülmekte. Baskıcı hükümetler geniş çaplı yasaklar getirmiş durumda" diyen Abbott, Uganda örneğini veriyor.

Sığınma talebinde bulunan LGBT’lerin terk ettikleri ülkeler arasında Pakistan, Jamaika, Nijerya ve Gana önde geliyor.

Artışta, sığınma talep ederken LGBT’lere uygulanan prosedürün değiştirilmesi ve kolaylaştırılmasının da etkili olduğu düşünülüyor.

Mülteci, Sığınma ve Göç Örgütü (ORAM) savaşlardan kaçıp daha güvenli ülkelere giden mültecilerle birlikte çalışıyor. ORAM yöneticisi Neil Grungas, "İnsanlar haklı olarak dışarı çıkmaktan korkuyor, çıkarlarsa ölecekler. Bu sistemden sağ çıkan ve sığınma talep eden LGBT’lerin sayısı oldukça düşük. Öyle ki bu oran, uluslararası LGBT popülasyon yüzdesinin yanına bile yaklaşmıyor" sözleriyle mülteciler içindeki LGBT’lerin dezavatajlı konumunu gözler önüne seriyor. Ayrıca homofobik tutumlar mülteciler arasında da yaygın olarak görülüyor.

Mülteciler yeni bir ev bulmak için her zaman destek bulamıyor, bu nedenle de hayatta kalmak için başka yollara yöneliyorlar. Örneğin Yunanistan'da zorlu sınır kontrollerinden dolayı çaresiz kalan mülteciler, mali güçlükler sebebiyle seks işçiliğine yöneliyorlar.