Sezai Temelli: İşgalci değiliz diyorlar, İsrail de aynısını söylüyor

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında konuştu. Temelli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Kalkmış Kürt halkına kurt işareti yapıyor. Bu işareti yapan Osmaniye'den ileri gidemedi. Sen de ancak oraya kadar gidersin" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında konuştu. Temelli'nin konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

'CEYLAN BİZE BAKTIĞI SÜRECE BİZ FAİİLLER HAKKINDA HESAP SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

"Berkin hakkındaki dava bir türlü sonuçlanmıyor. Failleri açığa çıkarılmıyor. Bu beklemediğiniz bir şey değil. Bu iktidar, iktidar olduğu süre boyunca birçok çocuğumuzun ölümüne sebep olacak kararlar almıştır. Ceylan hala bize bakıyor. Ceylan bize baktığı sürece biz failler hakkında hesap sormaya devam edeceğiz, evlatlarımızın hakkını aramaya devam edeceğiz.

Çocuklar ölmeye devam ediyor. Afrin’de çocuklar ölüyor. Türkiye medyasına baktığınızda aslında sanal bir savaş hakim. Ama Afrin’de de çocuklar ölüyor, insanlar ölüyor.

Bugün şu saatlerde TV’ler hâlâ Afrin kuşatıldı, şuradan girilecek haberleri var… Sanki Afrin’de yüz binlerce insan yaşamıyormuş gibi savaş propagandası yapmaya devam ediyorlar. Afrin kuşatma altında. Bu kuşatmaya son verin. Afrin’de yaşayanların yaşam hakkına saygı gösterin. Afrin’de insanlar bir arada yaşamanın örneğini gösterdiler. Barış içinde yaşanabileceğinin örneğini gösterdiler
Bakın bir harita, sınırda teröristler var, DAİŞ var ama bunlardan rahatsız olmayan bir iktidar var. Bırakın rahatsız olmayı, aralarında muhabbet var. 2011’den bugüne kadar çatışmasız tek alandır Afrin. Son 53 gündür Afrin bombalanıyor. Son 53 gündür Afrin’de çatışmasızlık ortamına son veren bir işgal girişimi var. Buna son verilmeli. Birleşmiş Milletler (BM) ateşkes kararı almasına rağmen karar tanınmadı, hayata geçirilmedi. Bu kararın hayata geçmesini sadece Türkiye engellemedi, ABD de Rusya da engelledi. Neden buna engel olunuyor, neden ateşkes yürürlüğe girmiyor diye sorduğunuzda, bu devletlerin çıkarlarının, kirli ittifakların olduğunu görüyorsunuz. Şimdi ABD, BM Güvenlik Konseyine yeni bir ateşkes kararı sunuyor. Bir önceki kararda Doğu Guta ve Afrin birlikte zikredilirken bu kararda Afrin çıkarılmış. İşte bu pazarlıkların kirli yüzüdür. Hangi ittifaklar? Kirli ticaret ittifakları. Tam da bugünlerde Boeing ile Türkiye arasında 7 milyar dolarlık bir anlaşma imzalanıyor."

Türkiye halklarının savaşa karşı sesini yükseltmesi gerektiğini ifade eden Temelli, “Savaş karşıtları olarak bir araya gelmeliyiz. ‘Afrin’de barış her yerde barış’ diyerek sesimizi yükseltmeliyiz. Bunu ancak biz başarabiliriz, halklar başarabilir. Kapı kapı gezerek, bir arada yaşamı, barışı anlatmalıyız” dedi.

Temelli şunları kaydetti:

"Bu demokrasiye tahammül göstermeyenlerdir. Şimdi tam da burada halklar olarak yan yana gelerek bu meclislerin dile getirdiği bu barış sevdasını yaygınlaştırarak savaş karşıtlarıyla mücadelemizi güçlendirmeliyiz. Bu savaş politikasından medet uman AKP, Afrin’den sonra yeni savaş planlarını devreye sokma peşinde. Hayalini kurduğu şey, sürekli savaş atmosferi yaratmak ve bundan beslenerek de içeride şiddet iktidarını kurumsallaştırmak. Dolayısıyla bugün için Afrin, yarın için bütün Suriye ve Irak’ı da içine alabilecek bir savaş senaryosuyla iktidarlarını pekiştirmeye çalışıyorlar.

'AFRİN'DE İŞGAL GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ'

ÖSO’culara Afrinli diyor. Biz bu ÖSO’cuları iyi biliyoruz. Afganistan’dan geldiler, Çeçenistan’dan geldiler. Bu ÖSO’cuların arkasında Afrin’i yok etmeye gidiyorsunuz, sonra da Afrinliler Afrin’e dönecekler diyorsunuz. Afrinliler zaten Afrin’de. Üstelik savaştan kaçan insanlar da buraya sığınmış. Siz ÖSO’cuları oraya salarak, huzur ortamını yok ediyorsunuz. 53 gündür bombalanıyor. Fakat diğer taraftan sürekli biz işgalci değiliz diyorlar. İsrail de aynısını söylüyor, Gazze için. Ama Gazze işgal altında. Siz de şimdi Afrin’de işgal gerçekleştiriyorsunuz. İşgalcisiniz. Eğer sınırlarınızın ötesinde hiçbir meşru hak yoksa bu yöntemle ele geçiriyorsanız buna işgalcilik denir. Bunun literatürdeki karşılığı bu. BM’nin içtihatında da böyle yazıyor. İşinize gelen kararlar oldu mu duyuyorsunuz. İşinize gelmeyince görmezden geliyorsunuz. Gerçekleri duymaktan korkuyorlar.

'KALKMIŞ KÜRT HALKINA KURT İŞARETİ YAPIYOR'

70 milyar dolarlık fonu savaş sanayinin eline veriyorlar. Bu silahların tanıtımını Afrin'de yapıyorlar. TV'lerde izlediğiniz videoların arkasında işte bu yatıyor. Bu savaş sanayi yatıyor. Bizim komşularımızın, akrabalarımızın öldürülmesine karşıyız. Sürekli ölüm güzellemesi yapanlara karşı yaşamı savunacağız. Bu ülkenin kaynaklarını böyle kullananlar sanıyorlar ki iktidarları ilelebet sürecek. Kalkmış Kürt halkına kurt işareti yapıyor.  Bu işareti yapan Osmaniye'den ileri gidemedi. Sen de ancak oraya kadar gidersin.

'SEÇİMİ ŞİMDİDEN KAYBETMİŞLERDİR'

Minarenin kılıfı nihayet dün akşam dikildi. Dün gece yangından mal kaçırırcasına 26 maddelik yasa geçirildi. Referandumda ne kadar hile varsa yasalaştı. Hangi koalisyonu kuracaklarsa kursunlar bu tür yasalara muhtaç oldukları için acz içindedirler. Seçimi şimdiden kaybetmişlerdir. Erken seçim yapmayacağız demelerinden de anlamanız mümkün. İttifak kavram olarak kötü değil ancak nasıl ittifak yaptığınız önemli. İyisi de var kötüsü de var. Bugün yapılan şey ittifak değil, seçmen iradesine ipotek koyan şaibeli koalisyondur. 

Biz fabrikada işçilerle, tarlada çiftçilerle sokakta kadınlarla ittifak yapıyoruz. En güçlü ittifak biziz. Biz bu ittifaka herkesi davet ediyoruz. Gelin Nevruz alanına. Nevruz direniştir. Nevruz faşizme karşı direniştir. Tüm arkadaşlarımız bugünden Nevruz'a kadar çalışmalarını hayata geçireceklerdir. 

Biliyorsunuz cezaevleri konusunu sürekli dile getiriyoruz. Mehmet Aslan'a uygulanan işkenceyi sürekli dile getiriyoruz. Yaptığımız uyarılar dikkate alınmıyor. AKP iktidarı 12 Eylül'ün mirasına sahip çıkmaktadır. Ama bilmiyor ki insanlık onuru işkenceyi yenecektir.

Ahmet Şık 496 gün sonra, Murat Sabuncu ile birlikte özgürlüğüne kavuştu. Hoşgeldiniz. Ama kendisi dedi ya 'sevinmeyeceğiz', öfkemizi, umudumuzu koruyacağız. Çünkü hâlâ bu iktidarın tutsak ettiği gazeteciler var. 200'ü aşkın gazeteci cezaevinde. Bu iktidarın tutsak ettiği demokratik siyaset var. Sevinmeyeceğiz. Onlardan biri de Sevgili Selahattin Demirtaş. Demirtaş'ın duruşması var. Cuma günü saat 10.00'da Silivri'de. 2013 Nevruz'unda konuştuğu için. Zaten yargılandığı her şey konuştuğu için. 2013 Nevruz'unda da öyle yapmış. Herkes bu konuşmasını alkışlamış, yandaş medyasıyla, siyasetçisiyle. Aradan geçen süre boyunca iddianame hazırlanmış, biz de sevgili başkanla dayanışmaya devam edeceğiz."