Şeriatçı bir ayaklanmayı hatırlamak: 31 Mart Dosyası (İNTERAKTİF)

Türkiye’nin AKP eliyle İslam devleti olarak ilan edilmesine ramak kala, 107 yıl önceki şeriatçı bir ayaklanmayı anımsamak…

Haber Merkezi

“Taksim Kışlası” ya da “Halil Paşa Topçu Kışlası” adı son yıllarda yeniden gündeme geldiğinde takvimler 2013 yılının ilk yarısını gösteriyordu. Padişah 3. Selim tarafından Kirkor Balyan adlı mimara yaptırılan Topçu Kışlası, 1940’ta, İsmet İnönü iktidarında yıktırıldığı zaman 135 yıllık tarihi bir eserdi. Yerine Taksim Gezi Parkı yapılan kışla, AKP hükümeti tarafından yeniden ama bu kez bir alışveriş merkezi olarak inşa edilmek istendi. Bunun için bir dizi girişimde bulunuldu. Kışla aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek ve bir alışveriş merkezi olacaktı. AKP iktidarı, Topçu Kışlası’nın bir replikasını oraya yeniden dikmek ve Topçu Kışlası’nı ihya etmek istiyordu. Aynı zamanda bir alışveriş merkezi kurarak ticari bir rant da elde edecekti. Hem siyasal, hem ekonomik bir proje: Hem gerici, hem piyasacı bir kurgu... Bunun için Gezi Parkı’na şantiye bile kuruldu. Ancak kamuoyunda Gezi Direnişi olarak bilinen Haziran Direnişi başladı ve AKP iktidarının Topçu Kışlası’nı yeniden yâd etme hayali suya düştü.

Topçu Kışlası denildiğinde akla pek çok siyasi ve askeri olay gelir elbette ama en önemlisi ve tarihte en derin iz bırakanı 31 Mart Ayaklanması’dır. 

31 Mart'taki gerici ayaklanmayı tüm yönleriyle ele alan interaktif haberimiz: