Şeker tekelleri, şekerin sağlık üzerindeki etkilerini gizliyor

Son yayımlanan belgeler, şeker endüstrisinin şekerin sağlık açısından olumsuz etkilerini gizlemek için uzun yıllardır kampanya yürüttüğünü ortaya çıkardı.

Kaliforniya San Francisco Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, şeker endüstrisinde yer alan büyük şirketlerin, şeker ve kalp hastalıkları arasındaki bağlantıyı açıklayan belgeleri manipüle ettiğini, lobi yaparak varolan çalışmaları da sonlandırdığını ileri sürdü.

"Proje 259" adıyla ortaya çıkan bir araştırma, Şeker Araştırma Derneği tarafından yapılan deneyler sonucunda, şekerin yüksek miktarlarda trigliserit adlı kimyasal bileşeni ürettiğini ortaya koydu.

Trigliserit, idrar yollarında yaşanan problemleri, kardiyovasküler sıkıntıları ve kanser ihtimalini yükseltmesiyle biliniyor. 

Araştırmada görev alan Stanton Glantz, "Sigara endüstrisinin yaptığı gibi, şeker endüstrisinin tarihi de kendi çıkarlarına uygun düşmeyen ve kar elde etmesini engelleyen bilimsel araştırmalara uyguladıkları baskıyla dolu" ifadelerini kullandı.

Şirketlerin baskılarına rağmen, şekerin erken yaşlarda görülen diyabet, damar tıkanıklıkları ve çocuk obezitesi üzerindeki büyük etkilerinin olduğunu kanıtlayan araştırmalar,sorumluluk sahibi bilim insanları tarafından  yapılmaya devam ediliyor.