Şehir Plancıları'ndan EGO Hangarları alanının satışa sunulmasına tepki

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, "Ankara Yenimahalle İstasyon Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesi" kapsamında satışa sunulan EGO arsası hakkında açıklama yaptı.

Ankara'nın şehir merkezindeki en büyük arazisi olan Eski EGO Garajı, 2015 yılı Mayıs ayında yapılan ihaleyle satılmıştı. Emlak Konut'un 124 dönümlük arazi için 622 milyon muhammen bedel belirlediği ihaleyi 1 milyar 258 milyon 315 bin liralık teklifle, Tayyip Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Fatih Erdoğan'a ait Pasifik Gayrimenkul Yatırım İnş. A.Ş  ile  Ziya Aydın'ın sahibi olduğu Çiftay İnşaat ortaklığı kazanmıştı.  

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB, "Cumhuriyet tarihinin Ankara‘da yer alan en eski endüstri yapılarından biri olan EGO Hangarları alanında 5 ve 66 kat arasında değişen kat yükseklikleri olan binalarda hizmet vermesi planlanan alışveriş merkezi, konut, iş merkezi, otel ve hazır beton tesisi kullanımlarının yer aldığı bu projenin benzeri görülmemiş bir rant projesi olarak tanımlanması yanlış olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Ego Hangarları alanının, Ankara‘nın en değerli arazilerinden biri olduğunu vurgulayan TMMOB, söz konusu satışın gerçekleşmesi durumunda Atatürk Kültür Merkezi alanı üzerinde ciddi bir rant baskısı oluştucağını belirtti.

TMMOB'un yaptığı açıklama şu şekilde: 

12.04.2016 tarihinde  Ankara  Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne sunulan Ego Hangarları‘nın yer aldığı alanda yapılması planlanan "Ankara Yenimahalle İstasyon Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi (AVM, Konut, İş Merkezi, Otel, Hazır Beton Tesisi)" proje tanıtım dosyası Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin sayısız usulsüz projelerinden biri olarak karşımıza çıkmıştır.

Cumhuriyet tarihinin Ankara‘da yer alan en eski endüstri yapılarından biri olan EGO Hangarları alanında 5 ve 66 kat arasında değişen kat yükseklikleri olan binalarda hizmet vermesi planlanan alışveriş merkezi, konut, iş merkezi, otel ve hazır beton tesisi kullanımlarının yer aldığı bu projenin benzeri görülmemiş bir rant projesi olarak tanımlanması yanlış olmayacaktır.

"Konvansiyonel apartmanlar", "city suites (şehir süitleri)", "markalı konutlar", "servisli konutlar", "açık hava alışveriş merkezi", "teras ofisler", "kule ofis", "park alanına kurulacak hazır beton tesisi" gibi kullanımlarla tanıtımı yapılan bu talan projesinin nasıl ortaya çıktığına bakmak Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin nasıl bir rant hırsı ile Ankara‘yı planladığını gözler önüne sermek açısından önemlidir.

1930‘larda o zaman kent çeperi olarak tanımlanabilecek bir alanda inşa edilmiş olan, kentin büyümesiyle birlikte kent merkezinde kalan, endüstri mirası olarak tescili ve korunması gereken Ego Hangarları Atatürk Kültür Merkezi‘ne, Hipodrom alanına, TCDD Lojmanlarına ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Binasına ve Gençlik Parkı‘na yakın bir konumda yer almaktadır.

Alan, artan rant değeri nedeniyle Bakanlar Kurulu‘nun 7 Temmuz 2010 tarihli kararıyla kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi‘nin 16 Temmuz 2010 tarihli kararıyla alana ilişkin kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı sınırı onaylanmıştır. Bu sınır ilanının iptaline ilişkin olarak Şubemiz tarafından dava açılmış, büyük bölümü yapılaşmamış, boş alan olduğu ve kentsel dönüşüm açısından öncelik taşıyan bir alan olmadığı vurgulanmıştır. Dava süreci devam ederken Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin 14 Mart 2011 tarihli kararıyla alanda 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları yapılmıştır. Yoğun yapılaşma kararının alındığı (emsal=4.50, Hmax=serbest) bu planların iptali için de Şubemiz tarafından dava açılmıştır. 6 Mart 2012 tarihinde, söz konusu imar planlarının imar mevzuatı ile şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu belirtilerek yürütmesi durdurulmuştur. Yürütmeyi durdurma alan bu planlar üzerinden 14 Mayıs 2012 tarihinde imar planı değişiklikleri yapılarak planlar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı yoğunluğu değiştirilmeden yeniden onaylanmıştır.

Rant peşinde koşan Ankara Büyükşehir Belediyesi yaptığı planla yoğun yapılaşma hakları tanığı bu alanı 500 Milyon TL‘ye satışa çıkararak Meclis kararının alındığı günden 2 gün sonra (16 Mayıs 2012 tarihinde) imzalanan bir protokol ile TOKİ‘ye devretmiştir.  TOKİ  ise aynı alanı 600 Milyon TL ile kendi iştiraki olan Emlak Konut GYO A.Ş.‘ye satmıştır.

Bu satış işlemleri sonrasında 16 Kasım 2013 tarihli Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla imar planlarında plan notu değişikliği yapılarak "cami, müştemilatı ve otoparkının inşaat alanı emsale dahil değildir" ibaresi eklenmiştir. Söz konusu bu değişiklik ise Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nce gizli saklı bir biçimde askıya çıkarıl(ma)mıştır. Bu uygulama ile Ankaralıları kandırmak konusunda ustalaşmış Melih Gökçek‘in hukuksuz ve usulsüz kent yönetim anlayışı bir kez daha tescillenmiştir.

Gelinen son noktada ise Emlak Konut GYO A.Ş‘nin 622 Milyon TL değer biçtiği alan için 7 Mayıs 2015 tarihinde ihaleye çıkılmış ve ihaleyi 1 Milyar 258 Milyon TL‘lik teklif ile Pasifik İnşaat-Çiftay ortaklığı almıştır. Proje tanıtım dosyasının Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü‘ne sunulması ile birlikte detaylarını öğrendiğimiz bu rant projesinin hayata geçirilmesi süreci bir kamu arazisinin milyonlarca lira ile ve usulsüz bir şekilde Ankara Büyükşehir Belediyesi eliyle nasıl özel sektöre devredildiğinin bir özetidir.

Cumhuriyetin ilk yıllarından beri önemli bir kamusal hizmet alanı olarak işlev gören Ego Hangarları alanının üzerinde yapılması planlanan 1.3 milyon metrekare inşaat alanına sahip projede kamu yararının ve şehircilik ilkelerinin bir kere daha görmezden gelindiğini belirterek Ankara‘nın en değerli arazilerinden birinde yapılması planlanan ve hayata geçtiği takdirde Atatürk Kültür Merkezi alanı üzerinde ciddi bir rant baskısı oluşturacak, ulaşım başta olmak üzere bir çok kentsel altyapı fonksiyonunun işlerliğini sekteye uğratacak bu projenin iptal edilmesi için yargıya başvuracağımızı tüm kamuoyuna saygı ile duyuruyor ve tüm yurttaşları bu mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi