Sanatçılar Girişimi'nden 'Nazım ile Brecht'in OHAL bahanesiyle yasaklanmasına sert tepki

Usta tiyatrocu Genco Erkal'ın oynadığı "Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht"in OHAL kapsamında yasaklanmasına Sanatçılar Girişimi sert tepki gösterdi.

Genco Erkal’ın "Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht" isimli oyunun gösterimleri, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL nedeniyle iptal edilmişti. Erkal'ın uyarlayıp yönettiği ve oynadığı "Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht"in gösterimden kaldırılmasına  Sanatçılar Girişimi'nden sert tepki geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sanatçılar Girişimi'nin, "Korku yasakçılığın ikiz kardeşidir" denilen açıklamasında, "Dostlar Tiyatrosu yalnız değildir ve bu topraklar yaşadıkça yalnız kalmayacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Sanatçılar Girişimi tarafından yapılan açıklama şöyle:

Değerli sanat dostları, sanat alanlarının tüm yaratıcıları kıymetli arkadaşlarımız..

‘Günler ağır’ her gün yeni bir sanat düşmanlığı kalkışmasıyla karşı karşıyayız.

OHAL adlı bir dayatma ile ülke bir kara aklın esiri edilmeye dörtnala koşturulurken, damarlara şırınga edilen gericilik kendine daha büyük bir yer açmanın son hesaplarını yapıyor!

OHAL ilk genelgesini yayınladığında, 3. ve 4. maddeleriyle kültür ve sanat etkinliklerini, festivalleri ‘düzene sokacağını’ ilan etmişti.

Önce Anadolu’nun birçok ilinde turnelerde olan tiyatrolarımıza perde kapattırıldı festivalleri yasaklandı, sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda faşist kıyım yaşandı, ardından tam 23 yıldır yapılan ve ülkenin alnı ak festivallerinden biri olan 23.Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali bakanlık tarafından gerekçe bile gösterilmeden iptal edildi, şimdi de Dostlar Tiyatrosu’nun Moda’da bir Okul bahçesindeki anıt bir yapıyı tiyatroya dönüştürerek kapalı gişe oynadığı ‘Güneşin Sofrasında’ oyunu yasaklandı.

OHAL Emniyet Müdürlüğü aracılığa ‘güvenlik’ gerekçesini okul Aile Birliğine iletiyor ve Aile Birliği sözleşmenin feshini istiyor.

Bizler, her gece ülkenin meydanlarında binlerce ‘taşınmış güç’ ‘tekbiirr’ sesleriyle boy gösterirken, bu gerekçenin düzmece olduğunu biliyoruz.

Korkuyorlar.

Sistemin üstüne çıkıp tepinenler, sanattan ve sanatçıdan yani gerçekten korkuyorlar.

OHAL yetkilileri; önce Nâzım Hikmet’ten, Bertold Brecht’ten sonra Dostlar Tiyatrosu’dan, oyunda söylenen şarkılardan, o şarkıların sahipleri dostlarımızdan ve her akşam o Açık Hava Sahnesi’ni dolduran seyircilerden korkuyorlar.

Korku yasakçılığın ikiz kardeşidir.

Halkımızın bunca acı, kahır ve keder içinde nefes alıp, hayata sevinçler katmak için bin çaba gösterdiği bir süreçte bu yasakçılığın açık adı düşmanlıktır.

Buradan OHAL yetkilerine AKP hükümetine açık çağrı yapıyoruz.

Sanattan, sanat yaratıcılarından elinizi çekin.

Bilinmesini isteriz sanatı, sanatçıyı yasaklayanlar geleceğin kaybedenleridirler.

Kaybedeceksiniz.

Dostlar Tiyatrosu yalnız değildir ve bu topraklar yaşadıkça yalnız kalmayacaktır.

 

Sanatçılar Girişimi