Samsun'da KHK'yla görevden almalara protesto

Samsun'da 677 sayılı KHK ile görevden alınan solcu kamu görevlileriyle ilgili Atakum Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde birer basın açıklaması yapıldı. Yağmura rağmen iki eylemde de görevden alınan kamu görevlilerinin meslektaşları ve Samsun'un demokratik kitle örgütleri yoğun katılım gösterdi.

2014 seçimlerinde AKP'nin aldığı Atakum Belediyesi’nde geçtiğimiz yıl içerisinde işten çıkarılanlara 677 sayılı KHK ile, solcu kimliğiyle bilinen Şenol Katkat ve Bayram Çelik eklenmişti. 

Muhalifgaste.com'un haberine göre, Atakum Belediyesi önünde yapılan protesto eylemine katılan CHP Atakum İlçe Başkanı Cemil Deveci, Cumhuriyet değerlerinin ayaklar altına alındığı, karşı devrimci bir süreçten geçildiğini söyledi.

Deveci, OHAL yöntemiyle Belediye çalışanlarının görevden alınmasından Atakum Belediye Başkanı'nın sorumlu olduğu ifade ederek, “Bu hukuksuzluğun giderilmesini, bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını belediye başkanından istiyoruz. Bilsin ki, bundan sonra hak ettiği dilden konuşacağız” dedi.  

677 sayılı KHK ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde görevden alınan Barış İçin Akademisyenler bildirisinin 6 imzacısına destek için üniversite rektörlüğü önünde de bir basın açıklaması yapıldı. Üniversiteden akademisyenlerin ve öğrencilerin destek verdiği eylemde, görevden alınan Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Taner Özbenli açıklamayı yaptı.

YÖK'ün bildiriye karşı açtığı soruşturmanın hukuksuzluğu ortaya çıktığı sırada 15 Temmuz darbe girişiminin iktidarın imdadına yetiştiğini söyleyen Özbenli, "ODTÜ ve Boğaziçi gibi ülkemizin bilimsel alanda başarılı üniversiteleri söz konusu bildiriden dolayı herhangi bir işlem yapmamış, soruşturma açmamıştır. Biz üniversite yönetimine sesleniyoruz. Daima demokrasinin, barışın, insanlığın yanında duracağız. Bu haksızlık bir an önce düzeltilmeli, bu karar geri çekilmelidir" dedi.

Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı İsmail Yavuz da, sendika olarak görevden alınan öğretim elemanlarına destek olacaklarını açıkladı.