Samsun Çevre Platformu'ndan Canik Belediyesi'ne son uyarı

Samsun Çevre Platformu, Canik’teki Hasköy Ormanı’na beton döken ve halen sökülmeyen beton yapılarla ilgili Canik Belediyesi’ni son kez uyardı. SAMÇEP Sözcüsü İshak Memişoğlu, “Projeye aykırı beton bölümler sökülmezse, savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Bu son uyarımız” dedi.

Samsun'un Canik ilçesindeki Hasköy Ormanı'na beton dökerek büyük bir skandala imza atan Canik Belediye Başkanı Osman Genç'e, SAMÇEP'ten son bir uyarı geldi.
SAMÇEP Sözcüsü ve Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, “Canik Belediyesi, yapılan beton imalatların büyük bir bölümünü sökmesine rağmen bazı bölümlerini projeye aykırı biçimde bıraktı. Bu alan projeye uygun hale getirilmezse savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Bu son uyarımızdır" dedi. 

SAMÇEP’TEN ORTAK AÇIKLAMA 

Gerçekbizde'den Gülsüm Atik'in haberine göre, Samsun Çevre Platformu üyeleri, Samsun’un önemli orman alanlarından biri olan Canik Hasköy Ormanı'nda Canik Belediyesi'nce yapılan 'beton' skandalıyla ilgili teknik incelemelerinin sonuçlarını, kamuoyuyla paylaştı. Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu tarafından yapılan açıklamaya, SAMÇEP içerisinde yer alan tüm sivil toplum örgütleri katıldı. 

AMAÇ TAMAMEN RANT OLUŞTURMAK

SAMÇEP Sözcüsü ve Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Canik Belediyesi'nin, resmi internet sitesinde yayınladığı, “Şehir hayatında doğa ile pek buluşma imkanı bulamayan insanlarımız Meşe Orman Park sayesinde şehir gürültüsünden uzak, doğa ile içiçe bir ortama kavuşacak. Bugüne kadar orman içinde yürüyüş yapamayan insanlarımız çayını, kahvesini içebileceği, aynı zamanda çocukların eğlenebileceği bir mekana kavuşacak” şeklinde duyurulduğuna işaret etti. Memişoğlu, daha sonra ise projenin, “Samsun'a nefes aldıracak olan projenin içerisinde hanım konağı, kafeterya, yürüyüş yolları, açık nikah alanı, restoran,  sosyal donatı alanı, çocuk oyun alanı, dürbün kafe, büfe, macera parkuru ve nikah alanı bulunacak" diye devam ederek, bu alanın doğal olarak kullanıma açılmaktan çok ticari alana dönüştürüleceğinin de altyapısını hazırlar nitelikte olduğunun görüldüğünü belirtti. 

TEKNİK İNCELEMEDEKİ DETAYLARI AÇIKLADI 

Belediyenin yapılacağını açıkladığı bazı tesislerin projede yer almadığını, projede yer verilen detaylarınsa yerinde uygun yapılmadığını ifade eden Memişoğlu, "Örneğin Hanım Konağı (projede yok), kafeterya (Canik Belediyesi resmi internet sitesinde yer alan görselde, doğal çevre ile bağ kuramayan, kabul edilebilir ölçekte olmayan bir öneri), yürüyüş yolları (toprak zeminle temas kurmaması için metal profillerle zeminden yükseltilmiş, galvaniz malzemeden imal metal ızgara ve ahşap dek yürüyüş yolları projede yer almasına rağmen, proje dışı yapılan beton zemin üstü imalatlar), restoran (kır lokantası olarak projeye işlenmiş ve ölçülerinden de anlaşılacağı üzere küçük ölçekte, daha çok açık alana hizmet eden bir yapı. Ancak yerinde, üst yapısı oldukça ağır betonarme olacağı, demir imalatından anlaşılan bir yapı) büfe (projede yok), nikah alanı ise (Projede yok, açık nikah alanı dışında düşünüldüğü anlaşılan bir yapı)" bilgilerini verdi. 

BAZI BETON BÖLÜMLER HALA DURUYOR 

Yerinde yapılan imalatlardan da anlaşılacağı üzere Canik Belediyesi'nin, projede yer almayan detaylarla imalat yaptığını ve alanı doğal alanlarda olmaması gereken yoğunlukta betonla kapladığını vurgulayan Memişoğlu, "Değerli Samsun kamuoyunun, SAMÇEP bileşenlerinin bulunduğu platformun ve sivil toplumun gösterdiği tepkiler sonucu yapılan uyarıları dikkate alan Canik Belediyesi, yapılan beton imalatların büyük bir bölümünü sökmüş, bazı bölümlerini projeye aykırı biçimde bırakmıştır. Mimarlar Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası başkanlarının Orman İşletme Müdürü Sayın Celal Kambur ile yapmış olduğu teknik toplantıda, Orman İşletme Müdürlüğü’nün de kamuoyunda oluşan betonlaşma endişelerini haklı bulduğunu ve kendilerinin de bu durumun giderilmesi doğrultusunda Canik Belediyesi’ne yazı yazdıklarını ifade etmişlerdir" diye konuştu. 

BAKANLIĞA VE VALİLİĞE ÇAĞRI YAPTILAR 

Geçen süre içerisinde kalan olumsuzlukların giderilmesi noktasında Canik Belediyesi’nce hiçbir adım atılmadığı gibi, beton imalatların üzeri ahşapla kaplanmak suretiyle proje dışı imalatlara devam edildiğine de dikkati çeken İshak Memişoğlu, "Gerek projenin içeriği, gerekse keyfi uygulama yöntemleri kentimize kalan bu doğal mirasın tahrip edilmesi anlamını taşımaktadır. Buradan devletin temsilcisi olan Orman ve Su işleri Bakanlığı’na, Samsun Valiliği’ne sesleniyoruz. Milletin malına sahip çıkınız. Hasköy Meşe alanı doğal mirastır, tüm doğallığıyla ve en az müdahale ile halkın kullanımına bırakılmalıdır. Bırakın doğa yaşasın, halkımız doğallığı yaşasın. Samsun halkının doğası ve yaşam alanları yok edilmeye devam edilmemelidir" uyarısı yaptı. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ 

Canik Belediyesi'nin projeye aykırı imalatlarda ısrar etmesi halinde yasal yollara başvuracaklarını da dile getiren Memişoğlu, "Kendilerine 10 gün süre veriyoruz. Bu son uyarımız. Şayet gerekli düzeltmeler yapılmazsa Samsun Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak, yasal süreci başlatacağız" dedi.