Sakarya'da bir taş ocağından 300 ton atık çıkarıldı

Sakarya’nın Pamukova ilçesi Karapınar Mahallesi'nde özel bir firmaya ait taş ocağına gömülen kimyasal atıkların çıkarılması işlemi sırasında sadece dün 300 ton atık çıkarıldığı öğrenildi.

Sakarya’nın Pamukova ilçesi Karapınar Mahallesi'nde özel bir firmaya ait taş ocağına gömülen kimyasal atıkların çıkarılması işlemi sürüyor. Dün 300 ton atık çıkarıldığı öğrenildi. Çıkarılan atıklar İzmit Atık ve Atıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ’ye (İZAYDAŞ) gönderiliyor. Atıkların yükleme işlemi jandarma ve diğer ekiplerin nezaretinde yapılıyor. 

CHA'daki habere göre, Geyve Boğazı Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Kamuran Tan, yaptığı açıklamada, Özel İdarenin lağvedilmesi ile bütün köyler büyükşehir belediyelerine bağlandığını hatırlattı. Bu durumda denetim boşluğu doğduğunu ifade eden Tan, “Zaten en az denetlenen yerler taş ocakları idi. Dolayısı ile büyükşehirler zaten buradan bize para geliyor deyip denetlenmiyorlardı. Ya da denetime gelen personelin ya kulağı işitmiyor ya da gözü görmüyor. Direkt bunu söyleyebilirim.” dedi. 

Pamukova’daki katı atık tesisinin de çevreye pis koku yaydığını ifade eden Tan, bu kokulardan çoluk çocuk herkesin rahatsız olduğunu vurguladı. Tan, şunları kaydetti:

“Nefes alamaz hale geldiler. Bu kimyasalların burada ortaya çıkması insanları tedirgin etmeye başladı. Burası sebzenin meyvenin ambarı dedik, dolayısı ile bu özelliğe sahip bu verimli tarım arazilerini bu şekilde kokular çıkararak acaba burada yaşayan halkın bölgeyi terk etmesi mi isteniyor? Öyle bir gözle bakmakta da yarar var.”

Bir mahalle sakini ise “Aslında yaptıkları işin, millete verdiği zarardan başka hiçbir karı yok.” ifadelerini kullandı.