Rusya'dan Hulusi Akar ve Hakan Fidan'a mektup

Rusya Savunma Bakanlığının Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a İHA saldırısıyla ilgili bir mektup yolladığı iddia edildi.

AKP, Suriye ordusunun İdlib’de ateşkes koşullarını ihlal ettiğini ileri sürerek, Rusya ve İran nezdinde buna son verilmesi için açıklamada bulunmuştu.

Bu açıklamaya Rusya'dan bir yanıt geldiği öğrenildi.

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığının yayın organı Krasnaya Zvezda (Kızıl Yıldız) gazetesi, 6 Ocak 2018 İHA saldırılarıyla ilgili bugünkü sayısında geniş bir makale yayımlayarak, Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a mektup gönderildiğini yazdı.

Mektubun İHA saldırılarıyla doğrudan bağlantılı olduğu belirtilerek, “Rus askeri uzmanları, Rus üssüne saldıran 13 İHA’dan üçünün kontrolünü ele geçirerek yere indirdi. İnsansız araçlar üzerinde yapılan inceleme bunların İdlib bölgesi Muazzara kasabasından havalandıklarını belirledi. Adı geçen yerin güvenlikli bölgeler anlaşması uyarınca Türkiye tarafından sağlanması gerekiyordu" ifadesi kullanıldı.

Makalede, Rusya Savunma Bakanlığının Türkiye Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a bölgede güvenliği sağlamaları yönündeki çağrının iletildiği belirtildi. 

Astana’da Rusya ve İran ile varılan uzlaşma uyarınca muhaliflerin kontrolündeki İdlib bölgesinde çatışmasızlığı izlemek için Türkiye’nin 12 ayrı gözlem noktası kararlaştırılmıştı.