Roboski'yi anlatan belgesel festivalden çıkarıldı

"Ulusal belgesel" kategorisinde yarışmaya alınan Roboski Katliamı'nı anlatan belgesel "Hatırlıyorum" (Bîra Mı’têtın) Ankara Uluslararası Film Festivali'nden çıkarıldı.

Roboski Katliamı’nı anlatan belgesel film "Hatırlıyorum" (Bîra Mı’têtın) 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nden çıkarıldı. Filmin yönetmeni Selim Yıldız, ulusal belgesel kategorisinde yarışmaya alınan filmin ön elemeyi geçtiğini ve gösterim gününün belli olmasına rağmen son anda festival programından çıkarıldığını söyledi.

T24’ün haberine göre, bu yıl 28 Nisan – 8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan 27. Ankara Uluslararası Film Festivali’ne gönderilen Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın) ilk elemeyi geçerek ulusal belgesel kategorisinde yarışmaya alınmıştı. Bakanlıktan kayıt –tescil belgesi almayı kabul etmedikleri için festival yönetimi tarafından belgeselin programdan çıkarıldığını söyleyen yönetmen Selim Yıldız, “İstanbul Film Festivali’nin Bakur filmine uyguladığı sansürü bize de uyguluyorlar. Oysa ticari olmayan gösterimler için kayıt-tescil belgesini alma zorunluluğumuz yok” dedi.

Belgeselin programdan çıkarılmasının yarışmanın meşruluğunu da ortadan kaldırdığını belirten Yıldız “Kayıt tescil belgesi zorunluluğu pek çok filmin başvuru yapmasının önünü kestiğinden bir değerlendirme için gerekli olan asgari eşitlik koşulları daha baştan sağlanamıyor” ifadelerini kullandı.

FİLMİN HİKAYESİ

Roboskîliler, üç nesilden bu yana ekonomik faaliyetlerinin büyük bir kısmını kaçak yollarla idame ediyor. Sınırların çizildiği yaklaşık 100 yıllık süreçte hep ölümler meydana gelmiş. En son 28 Aralık 2011 yılında TSK uçakları tarafından sınır ticareti yaptıkları sınır hattında 19’u çocuk, 34 kişi katledildi. Son 62 yıllık sınır ticaretine tanıklık eden Ahmet Encü, “Her şeyi ‘Hatırlıyorum’’ diyor.

2011 yılındaki katliamda 16 yaşındaki abisini kaybeden 14 yaşındaki Sinan, eve bakma sorumluluğunu üstlenmiş. Sinan’ı telaşla hüzünle, korku ile bekleyip yaşayan Sinan’ın annesi, yani Hayyam’ın bütün isteği oğlunu kaybetmemek.