Pülümür Vadisi'nde dağ keçileri ölüyor: Veba şüphesi...

Dersim'in Pülümür Vadisi'nde son dönemlerde ölü dağ keçilerine rastlandı. Ölümlerin vebadan kaynaklandığını tahmin ediliyor. Pülümür Orman İşletme Şefi Birgül Murat, henüz ulaşamadıkları bölgeler olduğunu, tahmin edilenden daha fazla dağ keçisinin ölmüş olabileceğini söyledi.

Dersim'in Pülümür Vadisi’nde beş dağ keçisi ölü bulundu. Dağ keçilerinin evcil hayvanlardan bulaşan hastalık nedeniyle ölmeye başladıkları düşünülüyor. 

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre Pülümür Orman İşletme Şefi Birgül Murat’a göre, ölen dağ keçisi sayısı daha fazla. Ölen keçilerin kurtlar, köpekler ve kuşlar tarafından parçalandığını, bu nedenle tam sayıyı henüz tespit edemediklerini belirten Murat, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bilimsel rapor çıktıktan sonra hastalığın teşhisinin konulacağını söyledi.

Keçi ölümlerinden birçok şüphe duyduklarını aktaran Murat, şu bilgileri verdi:

“Turnadere köyü, Kırklar köyü ve Hasangazi köyü güzergâhının olduğu yerlerden akan bir nehir var. Bu nehir de Pülümür Vadisi’ndeki suya karışıyor. Benim gözlemlerime göre bu suyun içerisine gübre dökülüyor. Dağ keçilerinin ölüm sebeplerinden biri de bu olabilir. Evcil hayvanın otlatılma alanıyla, yaban hayvanın otlanma alanları aynı. Bu yoldan da dağ keçilerine veba bulaşmış olabilir.”

"SAYI ARTABİLİR"

Hayvanlardaki veba, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık. Pülümür’deki dağ keçileri ile evcil hayvanların yaşam alanları birçok noktada kesişiyor. Hayvan sahiplerinin toprağı gübrelemesinin ve hayvanlarına aşı yaptırması dağ keçilerinin direncini düşürdüğü de tahmin ediliyor.

Ölen bir dağ keçisinin inceleme için Elazığ’daki Veterinerlik Fakültesi’ne götürüldüğünü söyleyen Birgül Murat, “Önümüzdeki günlerde bu ölümlerin sebebiyle ilgili ayrıntılı rapor çıkar. Rapor çıktıktan sonra konuyla ilgili ayrıntılı ve bilimsel bilgilere sahip olacağız. Ama şu ana kadar kendi gözlemlediğim kadarıyla beş keçi bu şekilde ölmüş. Ölen dağ keçilerinin çoğu ayılar, köpekler ve kurtlar tarafından parçalanmış. Bu keçilerden bazıları büyük ihtimalle halsiz düştükleri için de kurtlara, ayılara yakalanmış olabilirler. Evcil hayvanlara yapılan aşılar, dağ keçileri için ne yazık ki koruma sağlamayabiliyor. Ölen beş dağ keçisinin dışında bu sayının daha da artacağından endişe duyuyoruz. Çünkü ulaşamadığımız araziler de var.”