PTT Messenger karmaşası: Yerli WhatsApp kaosla geldi

AKP'li Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu sonrası "yerli Whatsapp" açıklamasının ardından tartışmalar devam ediyor.

Haber Merkezi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu sonrası "yerli Whatsapp" açıklamasında bulunmasının ardından, sosyal medyada PTTMessenger hakkında başlayan tartışmalar devam ediyor. Özellikle Youtube üzerinde yayın yapan bazı kanallarda PTTMessenger'ın çalışmadığı rapor edildi.

Ekşi Sözlük'te maniakpesimist adlı rumuzu kullanan bir yazar, PTT Messenger'ın yüzde yüz yerli malı olmadığı, bu uygulamanın açık kodlu Signal Android teknolojisi kullanılarak uyarlandığını iddia etti ve kendi bulgularını paylaştı. Ekşi Sözlük yazarı maniakpesimist, PTT Messenger konusundaki iddialarına şöyle devam etti: 

"İyice kaybolanlar için özet geçeyim:

Birileri signal adlı açık kaynak kodlu mesajlaşma uygulamasını almış, adını zebrachat olarak değiştirip birkaç özellik eklemiş (evde sizin de bir iki saatte yapabileceğiniz bir şey). Sonra bu zebrachat karşımıza PTTmessenger olarak çıkmış. Zebrachat'i kim yaptı, satın alınıp adı mı değiştirildi, ne oldu bilemiyorum. Ama uygulama 100% yerli değil, hatta yüzde yüz yabancı diyebiliriz."

Diğer yandan, konuyla ilgili olarak PTT A.Ş.'den henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak, PTT Messenger'ın resmi web sitesinde de şöyle bir uyarı mesajı bulunmakta:

"Sitemizde kullanıcıların doğrudan indirebileceği bir uygulama dosyası bulunmamaktadır. PTT Messenger'ı yalnızca kurumlar kullanabilir. Çeşitli internet sitelerinde sunulan PttMessenger adlı dosyalar, PTT A.Ş.'nin kurumsal anlık mesajlaşma ve haberleşme çözümü olan PTT Messenger değildir."

"Milli Whatsapp" olarak tanıtılan ve yurttaşlara da kullanması öğütlenen bu uygulaya kişisel erişimin olmaması, "Acaba bu iddialardan sonra indirme linki kaldırıldı mı?" sorusunu akla getiriyor.
Bu da şu anlama gelebilir;

Signal-Android teknolojisini veya bu teknoloji kullanılarak geliştirilmiş Zebra Chat uygulaması, PTT A.Ş.'nin bilgi ve onayı dışında değiştirilerek, Android tabanlı akıllı telefonlar için sahte PTT Messenger uygulaması dolaşıma sunulmuş olabilir. Kaldı ki, Google'da "PTT Messenger indir" diye arama yaptığınızda, PTT Messenger'ı indirebileceğinizi söyleyen pek çok web sitesi bulabiliyorsunuz:

PTT Messenger olduğu iddia edilen bu uygulamaların PTT A.Ş.'ye ait olup olmadığı, PTT A.Ş.'nin "Milli Whatsapp" olarak sunduğu ürün ile uzaktan yakından ilgisinin bulunup bulunmadığı ise muallak.

Durum ne olursa olsun, kullanıcıların kişisel yaşam ve bilgilerinin güvenliğinin sağlanması adına bu durumun engellenmemesi de ayrı bir konudur. PTT A.Ş., Messenger'ı sadece kurumların kullanımına açtığını belirtirken, PTTMessenger olduğu iddia edilen uygulamalara Internet üzerinden kolayca erişilebilmesi ve bu konuda herhangi bir hukuksal aksiyonun alınmaması, ülkenin içinde olduğu yönetim krizinin sonuçlarından sadece biri.