'Pedikür' yapılan inekler yüzde 25 daha fazla süt veriyor

Konya'da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin yaptığı bir araştırmada, ayak ve tırnak bakımı yapılan ineklerde yüzde 25'e yakın süt artışı tespit edildi. Araştırmada, ayak ve tırnak bakımı yaptırmayan yetiştiricilerin, hayvanın ayak hastalığının şiddetine bağlı olarak zararı (süt ve besi verim kaybı) 865 lira olarak hesaplandı.

AA

Konya Damızlk Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin yaptığı araştırmaya göre, ayak tırnak bakımı yapılan ineklerin süt veriminde yüzde 25'e yakın artış tespit edildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 rakamlarına göre Konya, 752 bin 221 büyükbaş hayvan sayısı ile ülke birinciliğini sürdürdü.

KONYA'DAKİ 30 BİN 467 SIĞIRDA AYAK SORUNU VAR

Yetiştiricilere, hayvanlarının altı aylık periyotla yılda iki kez tırnak bakımını yaptırmaları tavsiye ediliyor. Tırnak bakımının ineklerde doğum sonrası, döl verimini ve süt artışını ciddi ölçüde etkilediği belirtiliyor.

Tırnak bakımının yapılmamasının ciddi ekonomik kayıplara neden olduğu vurgulanan araştırmaya göre, düzenli olarak tırnak bakımı yapılan ineklerde yüzde 25'e yakın daha fazla süt elde ediliyor. Aynı uygulamanın besi performansına katkısı ise yüzde 15 düzeyinde ölçüldü.

Araştırmada, Konya'daki büyükbaş hayvanlarda ayak hastalıklarının ortalama görülme oranı yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Kentte 298 bin 704 anaç sığırdan 30 bin 467'sinde ayak problemi vakası tespit edildi.

TIRNAK RAHATSIZLIĞI OLAN HAYVANDA 865 LİRA ZARAR

Ayak ve tırnak bakımı yaptırmayan yetiştiricilerin, hayvanın ayak hastalığının şiddetine bağlı olarak zararı (süt ve besi verim kaybı) 865 lira olarak hesaplandı.

Hayvan başına tespit edilebilen veteriner giderleri, döl verimi, buzağı ve et verim kayıpları hesaplandığında ise Konyalı üreticilerin ekonomik kaybı toplamda 26 milyon 353 bin 955 lira olarak belirlendi.

Öte yandan Konya'da ölçülebilen süt verim kaybı ise 46 bin 874 ton. Tespit edilebilen ve edilemeyen ayak tırnak problemi olan hayvanların ekonomiye toplam zararı ise 75 milyon 571 bin 655 liraya ulaşıyor.

Araştırmada, yetiştiriciler bilinçlendirilip, teknolojik ekipmanlarla ayak tırnak bakımı yapıldığında, tespiti yapılmamış verim kayıplarının da önüne geçilebileceğine işaret edildi.