Patronların umre mevsimi: Doğan ve Koç da ABD'de etkinlik düzenliyor

Doğan Grubu ABD'de "İslamafobiye Hayır" etkinliği düzenliyor. Buna ek olarak Kültür Bakanlığı ve Türk Hava Yolları'nın desteğiyle Doğan Grubu, Koç Holding'le beraber Sackler Galeri'de "Kur’an-ı Kerim’in Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Hazineleri” başlıklı bir sergi organize ediyor.

Haber Merkezi

Doğan Grubu yaptığı açıklama ile bugün Washington'da ABD'nin etkili ve "şahinlere" yakınlığı ile bilinen Atlantic Council ile birlikte “İslamofobi: Mitlerin üstesinden gelmek ve daha iyi bir diyaloga girmek" başlığını taşıyan bir panel düzenleyeceğini açıkladı. 

Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı'nın açış konuşmasını yapacağı, Atlantic Council Başkanı Frederick Kempe'nin yöneteceği panele dinler tarihçisi Karen Armstrong, eski devlet bakanı Dr. Mehmet Aydın, Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu Dekanı Vali Nasr ve yazar Zainab Salbi konuşmacı olarak katılıyor.

CEMAATİN İŞLERİNİ DOĞAN GRUBU MU ÜSTLENDİ? 

Gülen Cemaati'nin uluslararası alanda tanınmasını sağlayan genel olarak cemaatin, özel olarak da Fethullah Gülen'in "dinlerarası diyalog" başlığında yoğunlaştırdıkları lobi faaliyetiydi. Düzenlenecek bu panel, bu görev Doğan Grubu'na mı devredildi sorusunu akla getiriyor. Konuşmacıların daha önceki Fethullah Gülen övgüleri ise kısa bir hatırlatmayı hak eder cinsten.

Bu etkinlikte konuşmacı olan dinler tarihçisi Karen Armstrong, 19 Aralık 2014 tarihinde New York Times'da yazdığı yazıda Fethullah Gülen'in İslam anlayışında tolerans, bağışlama ve sevginin merkezi önemde olduğunu vurguluyor ve kendisini Malcolm X gibi isimlerle birlikte anıyordu. 

Yine etkinlikteki bir diğer konuşmacı Vali Nasr da benzer bir perspektiften Gülen'e övgü düzen akademisyenlerden. Nasr, 2009 yılında yayımladığı ve çok tartışılan kitabı İslamcı Kapitalizmin Yükselişi: Yeni Müslüman Orta Sınıfın Aşırı Akımlarla Mücadeledeki Önemi başlıklı kitapta sık sık Gülen'e referansta bulunuyordu. Kitapta "Kemalist düzen tarafından ABD'ye gitmeye zorlanan etkili bir vaiz" olarak tanıtılan Gülen, çoğulculuk ve diyaloga açık olması nedeniyle köktenci İslami akımlara karşı bir sigorta olarak sunuluyordu. Gülen'in eğitim ve modernizasyona dair vurguları, Nasr'ın sözleri ile "İslami değerlerle ve disiplini harmanlayan" eğitim kurumları da yine kitapta alkışlanan hususlardı. Doğan Grubu'nun konuşmacısı Nasr, aynı zamanda Kayseri'de bugün kayyum atanan şirketleri de "dini, sıkı çalışma ve ekonomik inovasyonla birleştirdiği" için övüyor ve kitap yayımlandığında Türkiye'de de çokça tartışılan İslamcı Kalvinizm kavramını ortaya atıyordu. Nasr, Cemaat'le yakın ilişkide bulunan akademisyen Hakan Yavuz'un görüşlerine de sık sık başvuruyordu.  

DEVLET DESTEKLİ KURAN SERGİSİ

Panelden önce, Washington'daki Sackler Galeri'de bu akşam, “Kur’an-ı Kerim’in Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin Hazineleri” başlıklı serginin açılış galası yapılacak. 

Sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Koç Holding, Doğan Grubu ve Türk Hava Yolları tarafından destekleniyor.