Partili cumhurbaşkanı sonrası şimdi de 'partili imam' mı geliyor?

15 Temmuz sonrası camilerde Cemaat bağlantılı imamlar görevden alınarak AKP'nin "güvendiği" isimler göreve getirilmişti. AYM, bugün partili imama izin verilip verilmeyeceğini resmen karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM) bugün kritik bir yasa iptalini esastan görüşecek.

Diyanet İşleri Başkanlığı Teşkilat Yasası'nın tüm Diyanet personeli için getirilen “siyasetle ilgilenme yasağı” düzenlemesinin iptali için yapılan başvuru Genel Kurul gündemine gelecek.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istenen düzenleme, imamların ‘siyasi partilerin herhangi birini veya onların tutum ve davranışını övmesi ve yermesi’ni yasaklıyor. Bu hareketi tahkikatla sabit olanlar ihraç ediliyor. Yüksek mahkeme düzenlemeyi iptal ederse, imamların siyasetle ilgilenebilmesinin yolu açılacak. Olası bir ceza hala yürürlükte olan bir başka yasaya dayalı olarak, Devlet Memurları Yasası, terfilerinin durdurulması.

Yerel mahkemenin iptalini istediği düzenleme, 1965 tarihli yasanın içinde yer alıyor. Pek çok maddesi değiştirilen, anayasaya aykırılığı gerekçesiyle iptal edilen Yasa'nın bu düzenlemesi ilk günkü içeriğini koruyor. Düzenleme, “Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun her derecesinde görev alan personel, Memurin Kanunu’nun hizmetliler için yasak ettiği siyasi faaliyetten başka, dini görevi içinde veya bu görevin dışında, her ne surette olursa olsun, siyasi partilerden herhangi birini veya onların tutum ve davranışlarını övemez ve yeremez” ifadelerini içeriyor.