Paris'te Kürt hareketi 'Türkiye'de demokrasi tehlikede" konferansı düzenledi

Fransa’nın başkenti Paris’te Kürt hareketi öncülüğünde düzenlenen konferansta, demokrasi için NATO’ya çağrı yapmakta sakınca görmeyenlerle, Esad’ı eli kanlı bir diktatör olarak resmedenler buluştu.

soL-Fransa

Fransa’nın başkenti Paris’te, Kürt hareketi/HDP öncülüğünde, çeşitli Fransız siyasi partileriyle birlikte Türkiye ve Fransa’dan sendika, meslek ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı bir konferans düzenlendi.

Konferans, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın 2015 seçimleri sonrasında Kürdistan’daki katliamlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili istatistikleri paylaştığı sunumla başladı.  Türkiye’de tutuklu gazeteciler ve gözaltı süreleriyle ilgili verileri paylaşan Fincancı, ‘barış süreci’ni kastederek, 2013-14 yıllarında bir yandan Türkiye’de bir umut olduğunu iddia ederken, o yıllarda bir yandan da faşizmin yükselmekte olduğunu söyledi. 

‘İNSAN HAKLARI' TEMSİLCİSİNDEN DEMOKRASİ İÇİN NATO'YA ÇAĞRI 

Fincancı’nın ardından söz alan FIDH (Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu) temsilcisi Antoine Madelin konuşmasında NATO’yu göreve çağırarak, üyesi olduğu Türkiye’ye uyarılarda bulunması gerektiğini belirtti. Madelin, daha önce 2015 Ekim’inde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e Kürdistan’daki operasyonlar sırasında “NATO Türkiye’nin hatalı ‘terör karşıtı’ politikalarını hiç sorgulamayacak mı? ” diye bir tweet atmıştı.

Madelin, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde demokratik gelişmelerin yaşanmış olduğunu da sözlerine ekledi.

‘SOL CEPHE' TEMSİLCİSİ: ELİ KANLI ESAD VE RUSYA 

Konferansta daha sonra söz alan Fransız Komünist Partisi öncülüğünde kurulan ‘Sol Cephe’ sözcüsü Clementine Autain, Erdoğan’a yüklenirken onun Ortadoğu’da bir alt-emperyalist olarak hareket ettiğini ve ‘Suriye Devrimi’ni desteklemediğini söyledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı ve Rusya’yı eli kanlı olarak nitelendiren Autain, sözlerini Türkçe ve Kürtçe olarak sonlandırdı: İnadına Demokrasi, Bijî Azadî (Yaşasın Özgürlük).

KONFERANSTA CAN DÜNDAR VURGUSU 

Çeşitli Fransız siyasi parti temsilcileri, AB Parlamentosu’nda Yeşiller grubu tarafından Sakharov ödülüne aday gösterilen ve finale kalan Can Dündar’la dayanışma içinde olduklarını belirtirlerken, Dündar’ın gönderdiği mesaj da katılımcılara okundu. Yeşiller (EELV) sözcüsü Dündar’ın ödülü alması gerektiğine dair temennilerini vurguladı. 

BANU GÜVEN: ZAMAN'DA ÇALIŞAN GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZIN GELECEĞİ YOK 

NTV’de yaptığı programlarla tanınan ve son olarak kapatılan İMC TV’de çalışan spiker Banu Güven, ilk defa Fransızca bir konuşma yaptığını belirtirken, darbe girişimi sonunda darbecilerle hiçbir ilişkisi olmayan ama Gülenci Zaman gazetesinde çalışan genç meslektaşlarının kariyerlerinin sonlandığını ve Türkiye’de bir gelecekleri olmadığını belirtti. 

Güven konuşmasında kendisine dair kaygılarını da dile getirdi.

AB VE HOLLANDE ELEŞTİRİLDİ, ERDOĞAN HEDEF TAHTASINDA

Fransız ve Türkiyeli siyasi parti temsilcileri eleştiri oklarını iktidardaki AKP hükümetinden ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve ‘Türk Devleti’ne yöneltirken, AB ve Hollande başkanlığındaki Fransız hükümeti Türkiye’yle olan ilişkileri nedeniyle eleştirildi. Fransız senatör Esther Benbassa AB’nin Suriyeli mültecilerini Türkiye’ye sattığını belirtti. Binali Yıldırım’la ilgili olarak herhangi bir eleştiri dile getirilmedi.

DİSK VE EĞİTİM-SEN TEMSİLCİLERİ DE PARİS'TE 

HDP adına Van milletvekili Tuğba Hezer’in konuşma yaptığı toplantıda, DİSK genel başkanı Kani Beko’nun mazeret bildirerek katılamadığı anons edildi. Eğitim-Sen’den iki temsilci, darbecilik suçlamasıyla açığa alınan ve görevine son verilen eğitimcilerle ilgili olarak söz alırken, sendikanın genel başkanı Kamuran Karaca’nın video-mesajı gösterildi.