Özel Türk jeti İran’da düştü: 11 kişi hayatını kaybetti!

Birleşik Arap Emirlikleri'nden İstanbul'a gelen Türk özel jeti İran'da düştü. Kazada 11 kişi yaşamını yitirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) İstanbul’a giden bir uçağın İran’da düştüğü bildirildi.

Reuters haber ajansının İran devlet televizyonuna dayandırdığı haberinde, BAE’nın Şarika kentinden İstanbul’a giden bir uçak İran’ın güneybatısında düştüğü belirtildi. İran devlet televizyonuna konuşan bir yetkili, uçağın dağlık alana düştüğünü ve alev aldığını söyledi. Ajans, İran'da düşen uçaktaki 11 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

İran Tasnim haber ajansı ise uçağın özel jet olduğunu duyurdu. Gelen ilk bilgilere göre uçağın Tahran'ın 370 kilometre güneyinde, Şehrekürd şehrine yakın bir bölgede dağlık alanda düştüğü öğrenildi. Çok sayıda arama kurtarma ekibinin uçağın düştüğü bölgeye doğru harekete geçtiği ifade edildi. Bölgedeki bir tanık ifadesinde ise jetin dağa çarparak alev topuna döndüğü anlatıldı. 

JET DÜŞMEDEN ALEV ALMIŞ

İran medyası, uçağın İran'ın orta-batı kesiminde Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinin merkezi olan Şehrekürd (Shahrekord) kenti civarında düştüğü bilgisini paylaştı. Uçağın düştüğü alana sevk edilen arama-kurtarma ekiplerinin bölgenin engebeli olması nedeniyle güçlükle ilerleyebildikleri ifade edidi. İran yerel medyasının görgü tanıklarının ifadelerine dayandırarak verdikleri bilgilerde, uçağın düşmeden önce alev aldığı ve enkazının bulunduğu alandan dumanların yükseldiğini bildirdi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma Bakanlığı İran'da bir Türk jetinin radardan kaybolduğunu açıkladı. Açıklamada, özel jetin Başaran Holding'e ait olduğu kaydedilirken, "Özel jette 8 yolcu ve 3 mürettebat bulunuyor" ifadeleri kullanıldı. 

BÜYÜKELÇİDEN AÇIKLAMA

CNN Türk yayınına bağlanan Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Hakan Tekin, uçakta 3’ü mürettebat 11 kişi olduğunu söyledi. Tekin, “İran Kızılayı bölgeye ulaşmaya çalışıyor. Bölge çok dağlık. Kaza mahalline ulaşınca durum netleşecek. İran makamlarıyla temas halindeyiz” dedi. Aynı bölgede yaşanan başka bir kazada uçağa ulaşmanın 4-5 gün sürdüğünü belirten Tekin, İranlı yetkililerin uçağın düştüğü bölgeden dumanlar yükseldiğini söylediğini aktardı.

KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Uçağın Hüseyin Başaran’a ait olduğu öğrenilirken, uçakta Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve 7 kız arkadaşının bulunduğu belirtildi. 

BAŞARAN HOLDİNG'DEN AÇIKLAMA

Başaran Holding'e ait düşen jetle ilgili ilk açıklama Holding'e bağlı inşaat şirketinin Genel Müdürü Levent Tuna'dan geldi.

Hürriyet Dünyası'nın ulaştığı Levent Tuna "Uçuş bilgisinden benim haberim yoktu. Benim için de sürpriz oldu. Hâlâ haberin doğru olduğuna inanmak istemiyoruz. Hüseyin Bey (Holding sahibi Hüseyin Başaran) şu an İstanbul'da" dedi.

Tuna'nın verdiği bilgiye göre Hüseyin Başaran'ın biri kız iki çocuğu bulunuyordu.

Uçağın planlanan rotası ve düştüğü bölge şu şekilde:

İSİMLERİ BELLİ OLDU

Uçaktaki yolcuların Dubai'den dönen Hüseyin Başaran'ın kızı Mine Başaran ile arkadaşları Jasmin Baruh Siloni, Liana Kalma, Sinem Akay, Asli İzmirli, Burcu Gündoğar Urfalı, Zeynep Coşkun olduğu öğrenildi. Uçaktaki mürettabatın isimlerinin de hostes Eda Uslu ile pilotlar Beril Gebeş ile Melike Kuvvet olduğu ifade edildi.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran Acil Yardım Kurumundan düşen Türk uçağına dair açıklama geldi. Kurumdan yapılan açıklamada, “Yerel güçler olay yerine vardı ve uçak enkazına ulaştı. Tüm cesetler yanmıştır. 11 cesedin kimliği belli değil ve kimliklerinin belirlenmesi için DNA testi gerekli” denildi.