Özel öğrenci yurdu yönetmeliğinde skandal değişiklik!

Milli Eğitim Bakanlığı, özel yurt yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Daha önce öğrenci sayısı 100 olan yurtlarda 'yangın söndürme sistemi' bulunması koşulu, yeni yönetmelikle 200 ve üzerine çıkarıldı. 200’den az öğrencisi olan yurtlarda yangın denetimi de yapılmayacak. Değişiklik, akla Adana Aladağ'daki tarikat yurdu yangınını getirdi.

Adana Aladağ’da 12 çocuğun yandığı tarikat yurdu faciasını unutan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel yurtlardaki koşulları sıkılaştıracağına kolaylaştırdı. Özel yurt yönetmeliğinde değişikliğe giden bakanlık, yurtlardaki yangınlara karşı otomatik söndürme sistemi için öğrenci şartını iki katına çıkartarak kuralları esnetti.

Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre yeni yönetmelikle Bakanlar Kurulu kararıyla, daha önce öğrenci sayısı 100 olan yurtlarda "yangın söndürme sistemi” bulunması koşulu, yeni yönetmelikle 200 ve üzerine çıkarıldı.

Adana’nın Aladağ ilçesinde tarikat yurdunda 29 Kasım 2016’da çıkan ve 11 kız öğrenci ve bir yurt görevlisinin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan katliamı unutan MEB, Bakanlar Kurulu kararıyla “Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği”nde skandal bir değişiklik yaptı. Yurt açma koşullarının zorlaştırılarak, denetimlerin arttırılması taleplerine kulaklarını tıkayan bakanlık, şartları kolaylaştırma yoluna gitti.

200'DEN AZ ÖĞRENCİ VARSA DENETLENMEYECEK!

Bakanlığın en dikkat çekici değişikliği, yurtlardaki yangın denetim sistemlerine ilişkin oldu. Yangın ikaz amacıyla duman ve ısıya duyarlı, gaz kaçaklarını algılayan sensörler ve alarm sistemi bulundurulması gereken yurtlarda bakanlık otomatik söndürme sistemlerinin bulundurma zorunluluğuna ilişkin öğrenci sayısı sınırını yüzden 200’e çıkarttı. Artık öğrenci sayısı 200’e kadar olan yurtlarda yangın söndürme sistemi bulunmasa da denetime tabi olmayacak. Yönetmeliğe ayrıca yurtların akaryakıt istasyonları, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin üretildiği veya depolandığı yerler arasında en az yüz metre mesafe bulunması zorunluluğu eklendi.

YURT YÖNETİCİLERİNDE ÜNİVERSİTE MEZUNU ŞARTI DA KALDIRILDI

Bakanlık ayrıca “Müdür yardımcılarının lisans mezunu olması zorunludur” şartını kaldırıldı. Ayrıca değişiklikle üniversite mezunu olma şartı kaldırılan müdür yardımcılarına belletici olarak yurtlarda görev yapmalarının da önü açıldı.