Özel hastanelerde daha çok hasta ölüyor

"Özel hastanelerdeki ölüm hızının yüksekliği özel hastanelerin daha kaliteli hizmet sunduğu yönündeki algıyı en azından sorgulatmalı ve bu durumun nedenleri mutlaka araştırılmalı. Araştırılmalı çünkü halkın sağlığı söz konusu ve ayrıca özel hastaneler SGK’dan aldıkları büyük kaynağa ek olarak bir de hastalardan %200’e kadar fark alıyorlar."

İlker Belek

Hastane ölüm hızı hastanecilik hizmetlerinin niteliği hakkındaki en önemli göstergelerden birisidir. Hastaneye yatırılan hastalar içinde ölenlerin sayısının, yatırılan hasta sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

Aşağıdaki grafik özel hastanelerdeki ölüm hızının yıllar içinde nasıl tırmandığını ve 2014’den itibaren devlet hastanelerini nasıl geride bıraktığını gösteriyor.

Ölüm hızı üniversite hastanelerinde en yüksek ama bu zaten beklenen bir şey. Zira en komplike vakalar bu kurumlarda tedavi ediliyor.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın pek çok hastanesi de ya eğitim araştırma hastanesi ya da özel hastanelerden çok daha büyük il hastanesi statüsünde. Üstelik kamu hastaneleri özele göre çok daha büyük bir hasta yüküyle ve daha zor koşullarda hizmet sunuyorlar.

Yani aslında ölüm hızının devlet hastanelerinde de özelin üzerinde olması beklenir.

Özeldeki ölüm hızının yüksekliği özel hastanelerin daha kaliteli hizmet sunduğu yönündeki algıyı en azından sorgulatmalı ve bu ters durumun nedenleri mutlaka araştırılmalı. Araştırılmalı çünkü halkın sağlığı söz konusu ve ayrıca özel hastaneler SGK’dan aldıkları büyük kaynağa ek olarak bir de hastalardan %200’e kadar fark alıyorlar.

Grafik: Yıllara ve sektörlere göre hastanelerdeki kaba ölüm hızı