Orman ve Su İşleri Bakanı, döktükleri betonla övündü!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin’de inşa edilen ve 18 köyü suya gömecek olan Yusufeli Barajı'nda 4 milyon metreküp beton kullanılacağını belirterek, "O betonla 50 bin adet konut inşa edilir" diyerek övündü.

Yusuf Yavuz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Artvin’de inşa edilen ve 18 köyü suya gömecek olan Yusufeli Barajı'nda 4 milyon metreküp beton kullanılacağını belirterek, "O betonla 50 bin adet konut inşa edilir" diyerek övündü. TÜİK verilerine göre Yusufeli Barajı’nın inşa edildiği Artvin’de toplam 54 bin 92 hane bulunuyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yusufeli Barajı ve HES projesinin, çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde olduğu bilgisine yer verildi. 270 metre yüksekliğe sahip barajın tamamlandığında kendi sınıfında dünyanın en yüksek üçüncü, Türkiye’nin ise en yüksek barajı unvanını kazanacağı kaydedildi.

Açıklamada, yılda 1 milyar 827 milyon kilovat/saat enerji üretimiyle ülke ekonomisine yılda 450 milyon lira katkı sağlayacağı iddia edilen barajın, kendisini 7 yılda amorti edeceği dile getirildi. 

Bu devasa yapının büyüklüğünü vatandaşlara anlatabilmek için bazı kıyaslamalara gitmek gerektiğini dile getiren Bakan Eroğlu, “Baraj gövdesinde kullanılacak toplam beton miktarı 4 milyon metreküpü bulacak. Kullanılacak bu beton ile 2 bin 500 adet 5 katlı ve her katta 150 metrekareden oluşan 4 daireli bina yapılabilir. Bu da 50 bin adet 150 metrekarelik konuta denk geliyor. Yusufeli Barajında, bütün üniteler dahil edildiğinde ise yaklaşık olarak toplam 5 milyon metreküp beton kullanılacak” dedi.

ARTVİN’DEKİ TOPLAM KONUT SAYISI 54 BİN

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ,Yusufeli Barajı'nın inşası için kullanılan betonla ilgili verdiği rakamlar, akıllara barajın inşa edildiği Artvin’in hane sayısını getirdi. Yusufeli Barajı için kullanılan betonla yapılacak konut sayısı Artvin’deki konut sayısına yakın, Gümüşhane’deki konut sayısından ise yaklaşık 5 bin konut fazla.