Orman Bakanı Eroğlu: Teknolojimiz NASA'dan ileri, NASA da kim oluyor!

Daha önce "Yağmur duası yağmur bombasından maliyetsiz" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şimdi de NASA'nın kuraklık tahminini eleştirerek, "NASA da kim oluyor? Bizim teknolojimiz onlardan ileri. Onların uyduları varsa, bizim de Göktürk’ümüz var" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’yi de kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde 1998 yılında başlayan kuraklığın, son 900 yılın en ağır kuraklığı olduğunu bildiren Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'yı eleştirerek, “NASA da kim oluyor?” dedi. 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, Meclis’te gazetecilerle sohbet ederken söz konusu saptamaya ilişkin bir soru üzerine Eroğlu, "NASA’nın çalışmalarını yetersiz bulduğunu" söyledi.

Bakan bu ifadeyle yetinmeyip şunları da ekledi: “NASA’nın meteorolojik hava tahminleri, bizim gerimizde. Bizim teknolojimiz onlardan ileri. NASA da kim oluyor? Onlar global ve kuşbakışı bakıyor iklim verilerine. Biz noktasal ve bölgesel tahminler yapıyoruz. Onların uyduları varsa, bizim de Göktürk’ümüz var.”

NASA NE DEMİŞTİ?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) geçen ay Türkiye’yi de kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde 1998 yılında başlayan kuraklığın, son 900 yılın en ağır kuraklığı olduğunu saptamıştı.

İklimbilimci Ben Cook önderliğindeki NASA araştırma ekibi, Doğu Akdeniz’in iklim koşullarını ve suyun azalışını anlamak için bölgenin kuraklık geçmişini gösteren modeller oluşturmuş, söz konusu bölgede 1998-2012 yıllarındaki kuraklığın son 500 yılın en kuru döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçtiğini ortaya koymuştu. Aynı dönem, son 900 yıla göre ise en kurak dönemden yüzde 10-20 arası daha kötü çıkmıştı.